Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Grünvald László


ütőhangszerek

Születési hely
Ajka
Születési dátum
1979
Weboldal

 
Grünvald László 1979. január 10-én született Ajkán. 1987-től 1993-ig az Ajkai Zeneiskola ütőtanszakán tanult Mersics Katalintól és Óhegyi Angelikától. 1993 és 1997 között a Szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola ütőtanszakán tanult Szarvas Magdolna irányítása alatt. Ezt követően a Debreceni Egyetem Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyeteme Kihelyezett Képzésében Ütőhangszeres művész szakon szerzett tanári diplomát, valamint a Debreceni Egyetem Konzervatóriumában Fúvószenekari Karnagy szakát is elvégezte.

Tanulmányai alatt ismerkedett meg és kötött barátságot zenekara, a Talamba zenekar tagjaival, akikkel 1999 szeptemberében alapították meg az együttest. Az együttes 2004. december 17-én az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület Zenei Alapítványának díját vehette át. A zenekar házi zeneszerzője, valamint "beugró embere", akit bármilyen hangszer mellé oda lehet állítani, legyen az gitár vagy zongora. Ő a Talamba lemezeinek, hangzásvilágának “kikeverője”.

1997-ben meghívást kapott a Bayreuthi Nemzetközi Ifjúsági Találkozó szimfonikus zenekarába és a találkozó ütős kurzusára. Egy évvel később, 1998-ban beválasztották a Jeunesses Musicales világzenekarba. 2001-ben harmadik helyezést ért el a Belgiumi Nemzetközi Marimba Duó Versenyen.

Több színdarabhoz írt már zenét, melyek Gödöllőn nagy sikerrel futottak. Jelenleg a szentendrei Katonazenekar helyettes karmestere.

Kiemelkedő zenei előadóművészi tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjban részesült 2021-ben.