Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Bächer Mihály


zongora

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1924

 
1924. július 22. Budapest - 1993. április 6. Budapest

Zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, kétszeres Liszt-díjas, Érdemes Művész. Tanulmányait Budapest legrégibb zenei tanintézetében, a Nemzeti Zenedében kezdte, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán folytatta Faragó György és Böszörményi Nagy Béla növendékeként.

1956-ban a budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen 2. díjat nyert. 1962-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán zongora főtárgyat tanított olyan neves művészek társaságában, mint Kadosa Pál vagy Horusitzky Zoltán. Kiemelkedők Liszt és Beethoven interpretációi. Számos lemezfelvétele jelent meg, többek között Beethoven, Liszt, Brahms és kortárs magyar zeneszerzők műveiből. Európa több országában turnézott, Japánban, Kínában, Iránban és a Szovjetunióban is nagy sikerrel mutatkozott be. 1987-ig az Országos Filharmónia szólistája volt.

Művészi munkásságáért 1953-ban és 1959-ben Liszt-díjjal tüntették ki, 1973-ban pedig elnyerte a Magyar Népköztársaság Érdemes Művésze címet.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével