Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Gát József


csembaló, zongora, karnagy

Születési hely
Székesfehérvár
Születési dátum
1913

 
1913. december 26. Székesfehérvár - 1967. július 2. Budapest

Zongora-, csembaló- és clavichordművész, kóruskarnagy és főiskolai tanár.

1932-ben a Zeneakadémián kezdte meg zenei tanulmányait. Harsonázni tanult, de tüdőbaja miatt abbahagyta. Később a zeneszerzés tanszakon Kodály Zoltánnál, a zongora tanszakon Bartók Bélánál tanult tovább. Miután 1938-ban Székely Arnold növendékeként megszerezte oklevelét, zongoramódszertani tanfolyamokat tartott tanárok részére, és elkezdett kísérletezni az úgynevezett "hangszer nélküli előképző év" módszerével.

1945-46-ban megszervezte a hangszer nélküli zenei előképzést a fővárosi zeneiskolákban és továbbképző tanfolyamokon tartott előadást. 1947-1949 között a Nemzeti Zenedében zongorát és zenei előképzőt, majd 1949-től haláláig a Zeneművészeti Főiskolán zongoramódszertant, karvezetést és szolfézst, élete utolsó évtizedében zongorát tanított. Mint karnagy 1945-től a Vándor-kórust, később a zenetanárkórust, majd 1952-ig a Belügymininisztériumnak az általa összeállított ének- és zenekarát vezényelte. 1952-től számos csembaló- és clavichordhangversenyt adott.

A zongorajáték technikájának tudományos kutatója volt. Eredményeit több, külföldön is megjelent könyvében foglalta össze. Instruktív kiadványai (Bach-invenciók; Lassus-motetták) az ötvenes évek óta számos utánnyomásban jelentek meg. Schumann, Mendelssohn, Glinka és más szerzők kórusműveiből is többet közreadott. Számos kiadványa jelent meg, mint például: Kottaolvasás, lapróljátszás; Kéztorna; Kottaolvasás, hallásfejlesztés; A zongorajáték technikája (valamint az 1964-ben kiadott bővített változata: Zongorametodika); A zongora története.