Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Tóka Szabolcs


orgona

Születési hely
Székesfehérvár
Születési dátum
1959

 
Tóka Szabolcs 5 éves korában kezdett zongorázni, 12 évesen orgonálni.

Orgonaművész-tanári diplomáját 1985-ben szerezte Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Gergely Ferenc tanítványaként. Több ösztöndíjat is elnyert, részt vett számos külföldi mesterkurzuson, az 1984-es Prágai Nemzetközi Orgonaversenyen a középdöntőbe jutott.

1989-től 1999-ig a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára (1994-től 1999-ig, majd 2005-től ismét az intézmény igazgatója). Zenepedagógusként több iskolában is dolgozott, előadóművészként - itthon és Európa legtöbb országában, valamint 2002-ben az USA-ban és Kanadában - rendszeresen vendégszerepel szólistaként; kórusok, zenekarok orgona-kísérőjeként is közreműködik.

2000-ben közoktatás-vezetői diplomát szerzett a Műszaki Egyetemen. Több rádió-, televítió-, és CD felvétel készült közreműködésével, itthon és külföldön egyaránt. Az egyházzenét és a templomi orgonák fejlesztését szívügyének tekinti, szűkebb és tágabb környezetében egyaránt.