Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Fenyvesi Márton


gitár

Születési hely
Pécs
Születési dátum
1986
Együttes
Weboldal

 
Fenyvesi Márton 1986-ban született zenész családban, édesapja, Fenyvesi Béla zeneszerző, hangszerelő, az énekelt verseket játszó Szélkiáltó Együttes alapító tagja. Zenei tanulmányait négyéves korában kezdte, hatéves korától az Apáczai Zeneiskola növendéke, kezdetben Tóth Zoltán majd Sára Erika tanítványaként. Általános és gimnáziumi évei során számos országos rendezvény és művészeti verseny résztvevője (I. Országos Gyermekfesztivál - könnyűzenei kategóriában fődíjas, Helikoni Ünnepségek - komolyzenei és könnyűzenei kategóriában fődíjas). Zeneelméleti és jazz gitár tanulmányait kezdetben Tóth Zoltán és Horváth Krisztián irányítása alatt folytatta, 2005-ben pedig felvételt nyert az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskolába Budapestre, ahol tanárai Czirják Csaba és Barcza-Horváth József voltak. Emellett Márkus Tibor és Juhász Gábor csoportos óráit látogatta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd 2006-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének hallgatója lett Babos Gyula és Horányi Sándor növendékeként.

Fenyvesi Márton nevével éppúgy találkozhatunk az experimentális zenét játszó Váczi Dániel Quintrioban, vagy a Fekete-Kovács Kornél vezette nagyzenekarban, a Modern Art Orchestrában, mint a popzenei ihletettségű Pyjama Sessions-ben, vagy az akusztikus jazzt játszó Szőke Nikoletta Trióban és a Balázs Elemér Sextetben. Saját darabjait számtalan formációval szólaltatja meg, kiszenekari hangszereléseit a Jónás Vera "Pyjama Sessions", a Kovács Linda Quartet, nagyzenekari hangszereléseit pedig a Modern Art Orchestra tűzi rendszeresen műsorára.

Szalóki Ági "Hallgató" kvintettjével, valamint a Balázs Elemér Grouppal és Quartettel adta 2008-ban az első nagyobb jelentőségű koncertjeit, majd meghívást kapott Fekete-Kovács Kornél első szimfonikus zenekari produkciójába; így szerepelt egy színpadon Oláh Kálmánnal, Winand Gáborral, Balázs Józseffel, Dés Andrással, Hárs Viktorral, valamint egykori tanárával, Barcza-Horváth Józseffel is, akinek saját együtteseiben a mai napig állandó tag. Később olyan nevek mellett is szerephez jutott, mint Szabó Dániel, Szandai Mátyás, illetve Nagy János. Első lemezét közreműködőként a Balázs Elemér Sextet tagjaként rögzítette.

Varga Bendegúz és Horváth Balázs közreműködésével 2008-ban alapította meg első saját együttesét, a Fenyvesi Márton Triót, 2009-ben pedig Ávéd János szaxofonossal hozott létre egy kvartettet. E formációkkal számos fesztiválon és koncerthelyszínen lépett fel (Athéni Európai Jazzfesztivál, a Magyar Jazz Ünnepe, Művészetek Völgye, Művészetek Palotája Jazz Showcase).

2009-ben alapította meg nemzetközi kvartettjét Amsterdam-Budapest Underground néven, mellyel több koncertturnét és külföldi klubszereplést tudhat maga mögött. Juhász Márton Bostonban élő dobossal és Farkas Norberttel hívta életre második trióját, az MNM-et, mellyel a Lamantin Jazzfesztiválon, illetve egy londoni koncertkörúton is bemutatkozott. A Londonban élő Jónás Vera énekesnővel 2010 óta dolgozik együtt, mint hangszerelő és dalszerző. A "Vera Jonas Pyjama Sessions" című lemez 2010 októberében készült el Amsterdamban, az Amsterdam-Budapest Underground és Mester Dániel szaxofonos közreműködésével.

Versenysikerei és elnyert ösztöndíjai is fémjelzik eredményeit: az Első Országos Jazz Zeneszerző Versenyen elért I. díját és a legjobb jazz zenekarnak járó díjat 2008-ban vehette át, 2010-ben pedig döntőbe került a 12. monacói nemzetközi jazz szólista versenyen, ahol legfiatalabb résztvevőként a 3. helyezést nyerte el; 2009-ben az Amszterdami Konzervatórium ösztöndíjas hallgatója volt, 2010-ben Ablakos-Lakatos Dezső alkotói ösztöndíjat, 2011-ben Junior Prima díjat kapott. Az “European Jazz Masters” program ösztöndíjasaként a koppenhágai Rytmik Musikkonservatorium mesterszakos növendéke.

Aktív zenetanár, 2010 szeptembere óta az Egressy Béni Jazz Konzervatórium művésztanára, magánúton pedig gitárt és zeneelméletet is oktat.