Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Beamter Jenő


vibrafon, ütőhangszerek

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1912

 
1912. augusztus 7. Budapest - 1984. január 14. Budapest

Zeneszerző, jazzmuzsikus (dobos és vibrafonos), a magyar swing egyik legjelentősebb alakja.

Bár szülei hivatalnoknak szánták és hegedűórákra járatták, már hét évesen dobosnak készült. Zenei tanulmányait magánúton végezte. 1930-tól Raubál Vilmostól, a Magyar Királyi Operaház tagjától tanult dobolni, nem sokkal később már vibrafonon is játszott.

1933-tól lépett fel a Bubi vibrafon együttessel, 1935-től kezdve a Smiling Boys zenekarral szerepelt, első lemezfelvételei is velük készültek. Sok együttesben megfordult, Martiny Lajos különböző jazzformációi, a Tabányi és szólistái együttes, a Horváth Jenő vezette Radiola, Vécsey Ernő zenekara, a Herrer együttes, a Durium zenekar, Gyulai-Gaál János kisegyüttese, a Deák Big Band voltak pályafutásának fontos állomásai.

Olyan művészekkel alkotott duót, mint Solymossy Lajos és Szabó József jazz-zongoristák, valamint Szabó Gábor gitáros. A hetvenes években Barbra Streisanddal és Frank Sinatrával lépett fel közös show-ban a Kennedy Centerben.

Elsősorban swing stílusú jazz-zenét játszott. Magyarországi koncertjei mellett nagy sikerrel vendégszerepelt például Ausztriában, Svájcban, az NDK-ban, Jugoszláviában és Angliában. A Magyar Rádióban tizenöt évig zenélt élő adásban vasárnaponként. Számos hangfelvétel őrzi játékát.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1986 Tabányi Mihály: Csillogó Harmonika Qualiton LPM 16704 LP
2000 Bubi Beamter: Sentimental Journey Hungaroton HCD 71009 Saját