Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Ráduly Mihály


szaxofon, fuvola

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1944

 
Zenész családból származik, nagyapja, apja ismert cigányzenész volt. Először hegedülni tanult, később szaxofonozni kezdett, példaképe John Coltrane volt.

Pályája elején különböző kisegyüttesekben, big bandekben játszott, résztvevője volt a legendás Dália klub jam sessionjeinek. 1962-ben a Szörényi testvérekkel, és Bajtala Jánossal muzsikált a Mediterrán zenekarban, amellyel az 1962-es Ki Mit Tud-on is szerepelt. A katonaság után, a hatvanas évek második felében, a vendéglátóiparban zenélt, majd csatlakozott a Junior Sextetthez, de játszott a Scampolóval is. 1960-as évek közepén Kovács Gyula együttesében kezdődött, majd tagja lett Szabados György együttesének, 1968-tól pedig a Pege Aladár Quartetnek.

1969-ben Baronits Zsolt (szaxofon), Pataki László (orgona), Orszáczky Miklós (basszusgitár, ének) és Veszelinov András (dob) társaságában az újjászervezett, progresszív fúziós jazzrockot játszó Syrius együttes szaxofonosa és fuvolistája lett. Az új tagok megjelenése drasztikus stílusváltást eredményezett, a “klasszikus felállás” első koncertjére 1970 februárjában a Csanádi utcai klubban került sor.

Pege Aladár együttesével fellépett az 1970-es Montreaux-i Jazzfesztiválon, ahol elnyerte a legjobb szólistának járó díjat és a vele járó ösztöndíjat az egyesült államokbeli Berkeley School of Musicra. A Syriussal 1970 végén Charlie Fischer magyar származású producer támogatásával egyéves ausztráliai turnéra indultak, ahol hatalmas sikert arattak. 1971-ben itt vették fel a The Devil’s Masquerade című albumukat, ami egy évvel később, 1972-ben Az ördög álarcosbálja címmel Magyarországon is megjelent. 1973-tól fellépett a jazzesebb, kötetlenebb zenét játszó Rákfogóval. A népszerűsége csúcsán álló Syriusnak előbb angliai, majd egyesült államokbeli és ausztráliai turnéja is meghiúsult, Ráduly ezután kilépett az együttesből.

1973-ban rádiófelvételeket készített Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Babos Gyula (gitár), Orszáczky Miklós (basszusgitár) és Kőszegi Imre (dob) közreműködésével. Ugyanebben az évben az Egyesült Államokba utazott, ahol megkezdte tanulmányait a Berkeley-n. New Yorkban telepedett le. Rendszeresen játszott Zoller Attilával, majd néhány év elteltével létrehozta a Speed Limited nevű együttest Jinda Györggyel, föltűnt Sam Rivers házi rendezvényein is.

Az aktív zenéléssel fokozatosan felhagyott. A 80-as évek végétől öt éven keresztül zenetörténetet tanult a City University of New York Hunter College hallgatójaként.

2001-ben ismét hallható volt Magyarországon, megjelent korabeli felvételeiből összeállított albuma Napkelte alkonyatkor címmel, koncertezett a Syriussal és fellépett a zsámbéki jazznapokon is.

2022-ben a Magyar Arany Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesült.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
Fényes nap
(Bright Sun)
Magyar Records No.7 Mag 42-107 Saját
1969 Modern jazz VIII. - Anthology 69 Hungaroton LPX 17406
1970 Pege Trió: Montreux Inventions Hungaroton LP
1997 Montreux Inventions Double Records Hungary DR001