Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Balogh "Csibe" Jenő


zongora

Születési hely
Születési dátum
1940

 
Balogh „Csibe" Jenőt sokszor nevezték a magyar Oscar Petersonnak, de a posztumusz megjelent CD-je kísérő-szövegében Matisz László inkább par excellence bebop zongoristának tartja.

Pályáját a hatvanas évek elején Lakatos „Ablakos” Dezső szaxofonossal, Lakatos „Pecek” Géza dobossal és Duka Norbert bőgőssel kezdte. A legendás Dália volt kezdeti sikereik színtere, majd az évtized második felében már a bledi, prágai és párizsi fesztiválok közönségét is meghódította kvartettje. Szerepelt a korszak reprezentatív Modern Jazz Antológia című lemezsorozatán (1967-ben és 1973-ban).

Szakcsi Lakatos Béla emlékei szerint hangszertudása, páratlan tempóérzéke, szvingelése Európa-szerte és Amerikában is elismerést aratott. Zongorázása - László Attila szavait idézve - szinte természeti jelenség, akár egy gyors sodrású folyó. Kollégái utolérhetetlen humorú, virtuóz zongoristának tartották. Utolsó éveiben a budapesti Vörösmarty téren lévő Art Café vendégeit szórakoztatta játékával.

Méltó emléket állítva Balogh „Csibe” Jenőnek, halála tizedik évfordulóján, 2011-ben rendezték meg először a róla elnevezett tehetségkutató versenyt, melyen ifjú zongoristák vehettek részt
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
Aladár Pege: Aladár Pege's 60th Birthday Concert Magánkiadás PEGE 5
1964 Pege Trio: Blues in Bled Qualiton EP 7305 LP
1967 Modern jazz VI. - Anthology 67 Hungaroton LPX 17372 LP
1973 Modern Jazz Anthology X. Hungaroton SLPX 17441 LP
1980 Aladár Pege: Pege Pepita SLPX 17596
2001 Éjfél Már
(It's Midnight)
Hungaroton HCD 71044
2001 Kőrössy János, Lakatos Ablakos Dezső: Éjfél már
(János Kőrössy, Dezső (Ablakos) Lakatos: It's midnight)
Hungaroton HCD 71044