Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Dely István


ütőhangszerek

Születési hely
Születési dátum
Weboldal

 
A magyar születésű Dely István az afrikai dobolással akkor találkozott először, amikor az egyetemi évek során ösztöndíjjal Kubába ment, hogy a latin-amerikai irodalom szak befejezéséhez kutatómunkát végezzen. Itt az afrikai vallás kontextusában, a kongói kultuszokba való beavatás révén ismerkedett meg a kongázással, amely egy életre szóló küldetés lett számára.

Miután visszatért Magyarországra, a hetvenes évek elején ő volt az első és egyetlen kongás Közép-Európában, és a progresszív rock és jazz nagymértékű fellendülésével keresett zenésszé vált. A legkülönbözőbb műfajokban játszó együttesekkel zenélt együtt (LGT, Csík Gusztáv és Együttese, Interbrass, Gonda János Sextet, stb.) és turnézott szerte Európában, miközben világirodalmi műveket fordított magyarra spanyolból és angolból.

1977-ben, a siker csúcsán döntött úgy, hogy elhagyja Magyarországot, és visszatér a Karibi-térségbe. Kolumbiai feleségével, az énekes-dalszerző Leonorral Cartagenában telepedett le. Vele és David ill. Shangó nevű gyermekeikkel 1986-ban megalapították az első nemzetiségi dobiskolát Kolumbiában és egy afro-karibi akusztikus, kísérleti-fúziós együttest, a Millero Congót. Tizenegy éven keresztül úttörő munkát végeztek - előbb öt évig Cartagenában, majd hat évig Barranquillában - mindkét területen.

2000-ben a többszörös Grammy-díjas amerikai producer, KC Porter lemezszerződést írt alá a Leonor Dely & Millero Congo-val az Insignia Recordsnál, amely két lemezüket adta ki (Amame - 2001, Talisman - 2004). Számtalan amerikai turnén vannak túl, a legkiválóbb kínai, iráni és észak-amerikai zenészekkel játszanak együtt.

1997 óta a Bahá’í International Community jóvoltából oktatóként rendszeresen előadó-körutakon vesz részt és a közép- ill. dél-amerikai térségben kulturális ökológiáról és a közösségi önigazgatás szerepéről tart előadásokat. Több mint harminc éve tanít dobot és játszik Európában, Nyugat-Afrikában, a Karibi-térségben és az USA-ban.

2003-tól többször újra fellépett Magyarországon: 2004-ben a MOL Budapest Jazz Fesztiválon, 2005-ben Kapolcson a Művészetek Völgyében, 2006-ban pedig a Sziget Fesztiválon (itt feleségével, Leonorral együtt).

Fiai egyfajta új generációs Millero Congót alapítottak Tumba y Quema néven, mellyel egyre komolyabb sikereket érnek el Európában.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1976 Sámánének Pepita SLPX 17484
1977 Csaba Deseő Jazz Quintet & Friends: Ultraviola Hungaroton PDKCD0050
2000 Best of KISZ Hungaroton HCD 37920
2001 Funky Violin Hungaroton HCD 71045 Válogatás / Hungarian Jazz History 5.
2006 Kőszegi Imre: Drums poetica TOM-TOM Records TTCD 86