Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szaniszló Richárd


vibrafon, ütőhangszerek

Születési hely
Jászberény
Születési dátum
1977
Együttes

 
Tanulmányait 1984-ben kezdte Kecskés Istvánné ütőtanárnőnél a jászberényi Palotásy János Zeneiskolában. 1989/90-es tanévben nyolcadikosként került a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Konzervatóriumába, ahol az érettségi után főiskolai, majd egyetemi éveit töltötte. 2000-ben végezett ütőhangszeres művésztanárként akadémiai szakon. Tanárai Siklósi Gábor ütőhangszer, Horváth Barnabás és Németh Rudolf zeneelmélet, Meszlényi László zenetörténet, Wéninger Richárd, Várady László, és Szabó István ütőhangszer.

A klasszikus tananyag mellett mindig nagy érdeklődéssel foglalkozott a kortárs- és jazz zenével, különösen a vibrafon és marimba hangszerek hangzásvilágán keresztül. Már az egyetemi évek alatt is születtek saját kompozíciói, amelyeket nagy sikerrel mutatott be zenésztársaival különböző formációkban. Olyan muzsikusokkal és zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Barcza Horváth József Trió, Szakcsi Lakatos Róbert, Lakatos Pecek Géza, Bágyi Balázs Trió, Cseke Gábor, Pusztai Csaba.

2000-ben a Jazz 2000 Nemzetközi Jazzfesztiválon vibrafonos szólistaként különdíjban részesült. 2002-ben az I. Jazz-zeneszerző versenyen Ördögtánc című szeptett kompozíciójával a döntőbe jutott. 2004-ben Sophia című szerzeményével az amerikai Nashville-ben rendezett ISC versenyen középdöntős volt, ahol Pat Metheny és B.B. King voltak a zsűritagok. 2004 decemberében jazz-vibrafon kurzust tartott Debrecenben.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2008 Szalóki Ági: A vágy muzsikál - Karády Dalok FolkEurópa FECD 041