Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Rozsnyai Zoltán


karmester

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1926

 
1926. január 29., Budapest - 1990. szeptember 10., San Diego (USA)

Budapesten született, 1926. január 29-én. Már tíz évesen adott zongorakoncerteket, ő volt az Akadémia egyik legfiatalabb korban felvett növendéke. Dániel Ernő, továbbá Dohnányi Ernő és mások tanítványaként diplomázott.

Huszonnégy éves volt, amikor kinevezték a debreceni operatagozat zenei vezetőjének, 1954-ben a Filharmóniai Társaság másodkarmestere lett. Rómában Carlo Zecchi mellett töltött egy hosszabb asszisztensi időszakot, és ugyanott 1956 májusában a Nemzetközi Karmesterversenyen díjat nyert. A forradalom előtt készült a Hungaroton által újra kiadott felvétele Cziffra Györggyel.

1956 novemberében családjával együtt elhagyta Magyarországot, és Ausztriában megalapította a Philharmonia Hungarica zenekart, amely rövidesen Európa egyik legkiválóbb zenekarává fejlődött. 1959-ben az Egyesült Államokban 44 állomásos turnét tartottak Doráti Antal és Rozsnyai vezényletével. Amikor 1960-ban Németországba települtek, Rozsnyai elhagyta a zenekart és az USÁ-ba költözött.

1962-ben a New Yorki Filharmonikusoknál Leonard Bernstein asszisztense lett, 1963-ban kinevezték a Cleveland Philharmonic, majd 1964-ben az Utica Symphony vezető karmesterévé. 1967-ben nyerte el a San Diego Symphony Orchestra zeneigazgatói posztját, ahol ki tudta bontakoztatni zenekarépítő tevékenységét, magas művészi színvonalra fejlesztette a zenekart. 1978-ban a Knoxville Symphony vezetője lett, de a szerződés lejártával visszatért San Diegóba, hogy fiatal muzsikusokból, egyetemi háttérrel felállítsa a US International University Orchestrát.

1990. szeptember 10-én hunyt el. Felvételei, a magyarországiaktól kezdve a Columbia Master Series-en, valamint világhírű énekes és hangszeres szólisták lemezein át saját filmzenéiig megőrizték sokoldalúságát.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2021 The Essential Classics of the Virutoso Pianist: Cziffra - The 100th Anniversary Hungaroton HCD 32858 Saját