Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Mérész Ignác


brácsa

Születési hely
Rimaszombat (SK)
Születési dátum
1943

 
1966-ban szerzett hegedűtanári diplomát Pécsett M. Graef Matild tanszakán, ahol egyben elvégezte a Kincses József vezette zeneszerzés szakot is. Zenekari muzsikusként és zenetanárként dolgozott Dunaújvárosban, Pécsett és Kecskeméten. 1979 óta a MÁV Szimfonikus Zenekar tagja, 1987 óta a brácsaszólam vezetője.

Zenekari munkája mellett a komponálás is fontos számára, kamaradarabjait rendszeresen előadják itthon és külföldön. Nagyobb apparátust igénylő darabjai közül megszólalt a Brácsakoncert (1989.január 6., Pesti Vigadó, szólista Papp Sándor, MÁV Szimfonikusok, vezényelt Gál Tamás), a Szimfónia (1997. május 9., Zeneakadémia, MÁV Szimfonikusok, vezényelt Kovács János), a Concerto marimbára és zenekarra, (2001. április 4., Zeneakadémia, szólista Novotny Tibor, MÁV Szimfonikusok, karmester Gál Tamás), az Énekek Szent László királyról című oratórium (2005. június 27. Győr, Bazilika).