Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szakács Ildikó


ének - szoprán

Születési hely
Esztergom
Születési dátum

 
Szakács Ildikó a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola után, ahol Adrigán Judit volt első ének tanára, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait énekművész-tanár szakon Pászthy Júliánál és Mazalin Wandánál. 2007-ben kitüntetéssel végzett, és még ugyanezen év őszén a New York-i Carnegie Hall Weill Recital Halljában adott szólóestet a La Gesse Foundation szervezésében Muszorgszkij és Argento műveiből. A Bel Canto Operatársulat tagja. Vendégszerepelt már többek között az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Szlovákiában, valamint Kanadában és az Egyesült Államokban. Több alkalommal is elnyerte a Fischer Annie előadóművészi ösztöndíjat (2010, 2011, 2012). 2010 óta rendszeresen fellép a Nemzeti Színházban Heiner Müller Kvartett című előadadásában. 2011-ben a szegedi Armel operavereny döntőse volt. Ennek köszönhetően több alkalommal is énekelte Gilda szerepét a pilseni operaház Rigoletto-előadásain Alföldi Róbert rendezésében. 2012 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese. Állandó szólistája a Szent István Bazilika orgonakoncertjeinek.

Repertoárjában az operák és oratóriumok mellett népdalok, operettek, valamint kortárs zeneszerzők művei is szerepelnek. Főbb szerepei: Gara Mária (Hunyadi László), az Éj királynője (A varázsfuvola), Konstanze (Szöktetés a szerájból), Gilda (Rigoletto), Adina (Szerelmi bájital), Adél (A denevér), Frasquita (Carmen), Rosita (Don Cristóbal), Szolgálólány (Az árnyék nélküli asszony), továbbá Ligeti György Mysteries of the Macabre című műve (Gepopo).