Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Komlósi Ildikó


ének - alt

Születési hely
Békésszentandrás
Születési dátum

 
Komlósi Ildikó mezzoszoprán Békésszentandráson született. Diplomáját 1984-ben szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd Londonban, illetve a milánói Scala ösztöndíjasaként képezte magát tovább.

Ugyanebben az évben szerződtette az Operaház is. 1986-ban Philadelphiában a Pavarotti-énekverseny győztese lett, majd Verdi Requiemjében debütált Pavarotti mellett Lorin Maazel vezényletével. A versenygyőzelmek után előbb Bécsben és Frankfurtban, majd 1990-től a Milánói Scálában aratott emlékezetes sikereket. A ’90-es években többször fellépet a Távol-Keleten, majd Észak-Amerikában, a New York-i Metropolitanben 1998-ban debütált.

Egyetlen társulatnak sem tagja, de több operaházzal folyamatos munkakapcsolatban áll, így a londoni Covent Gardennel, a drezdai Semperoperrel, a veronai Arénával, a Milánói Scálával ill. a New York-i Metropolitannel. 2006-ban Jose Cura mellett elnyerte a Veronai Aréna nemzetközi díját, 2016-ban Kossuth-díjat kapott. Számos CD-je és DVD-je jelent meg.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1997 Liszt Ferenc: Don Sanche Hungaroton HCD 12744-45 2 CD
2018 The Brahms Project Hungaroton HCD 32808 Saját