Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Oláh Vilmos


hegedű

Születési hely
Születési dátum
1975

 
Hegedűművész, szólistaként világszerte föllépett. A számos fesztivál és zenei főváros mellett olyan különleges helyeken képviselte a magyar kultúrát mint Kuba, Vietnám, Katar, India, Thaiföld, Libanon, Kína és Tajvan. Vendégprofesszorként kurzusokat vezetett Peking, Tajpej, Havanna, Ho Si Minh-város (Saigon), Hanoi, Bangkok, Delhi, Kalkutta és az amerikai Montana állam zenei intézményeiben.

Koncertmesterként 1990-től kezdve tevékenykedik. Vezette a Magyar Állami Operaház, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a MÁV Szimfonikus Zenekar együtteseit. 2005-ben csatlakozott a Liszt-díjas Auer Vonósnégyeshez. Számtalan hazai és külföldi koncert mellett lemezre vették Lajtha László tíz kvartettjét és zongora-kamarazenéjét is.
2010 óta első koncertmesterként irányítja a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Siam Filharmonikus Zenekart. A The Violin Alone című, az amerikai PBS csatorna gondozásában készült filmjéért Emmy-díjat kapott.

A Lajtha- és Liszt-díjas (2018) művészt 2019-ben három rangos ázsiai zenei szervezet is (JASTA, ADMA, TMEA) is tiszteletbeli tagjává választotta.