Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Bágyi Balázs


dob

Születési hely
Pécs
Születési dátum
1973
Együttes
Weboldal

 
Bágyi Balázs (Pécs, 1973. szeptember 19. – ) dobos, zeneszerző, zenepedagógus, a magyar dzsessz-élet egyik meghatározó egyénisége, a Magyar Jazz Szövetség elnöke.

1998-ban kitüntetéses diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén Tanárai Kőszegi Imre, Nesztor Iván és Zsoldos Béla voltak.

1998-2003-ig a Whiteful Band dobosa, ezt követően 2004-ben a jazz és folk élet kiválóságaiból megalakította saját együttesét, a Bágyi Balázs Quartet-et. A kvartett két lemezt jelentetett meg, sajátosan magyar ethno-jazz zenéjük javarészt Balázs szerzeményei.

2005-2006-ban a győri Mediawave Fesztiválon a Nemzetközi Improvizatív Zenei Workshop keretében több neves magyar muzsikus (Grencsó István, Kovács Ferenc, Tóth Viktor, Szandai Mátyás…) mellett együtt dolgozott az amerikai bőgős, komponista William Parker-rel, az ütőhangszeres mester Hamid Drake-kel és az altszaxofonos Rob Brown-nal. A későbbiekben számos más amerikai és európai művésszel lépett fel, pl. Eldad Tarmu, Chuck Jennings, Arthur Kell, Eric Essix, Pedro Negrescu, Geoff Warren és Marcello Sebastiani.

Balázs számára jelentős nemzetközi áttörést hozott a 2007-ben Borbély Mihály szaxofonos, Michael Jefry Stevens zongorista és Joe Fonda bőgős társaságában megalakított Eastern Boundary Quartet. Az együttes neves helyeken és rangos fesztiválokon fellépve időről-időre turnézik az USA-ban és Európában egyaránt. Eddig három lemezük jelent meg, a legutóbbi "Live at De Werf" címmel az amerikai Artists Recording Collective gondozásában 2013-ban.

Ugyancsak 2007-ben jött létre duója P. Szabó Dániel cimbalmossal, mely formáció egyedülálló szín a világzenei palettán. "Duola" című, bemutatkozó lemezük megjelenése után többször turnéztak Romániában, 2011-ben - a Magyar Kulturális Intézet meghívására - felléptek többek között Bukarestben a Nemzetközi Könyvfesztiválon is, 2012-ben pedig egy három országot (Románia, Moldova, Bulgária) érintő turné keretében a Magyar Nagykövetség felkérésére adtak sikeres hangversenyt Kisinyovban.
2008-ban Balázs az Eldad Tarmu/Chuck Jennings Jazz Ensemble-lel turnézott Romániában, Magyarországon és Szlovákiában, az Eastern Boundary Trióval, a Bágyi Balázs Quartet-tel pedig Erdélyben. Salamon Beáta folk hegedűssel kiegészülve a "Métamorfózis" Gála keretében szerepeltek a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Budapesten és a Zene Ünnepén Berlinben, a Pfefferbergben.

2009-ben Rieger Attila gitárossal és Oláh Zoltán bőgőssel létrehozott Collaboration Trio tagjaként többször játszott együtt az alabamai Eric Essix gitárossal Magyarországon, 2010 júniusában pedig a Preserve Jazz Festivalon léptek fel az Egyesült Államokban. 2009-ben Balázs csatlakozott az autentikus brazil zenét játszó Budapest Bossanova Quintethez és elfogadta a meghívást Mohácsy Albert sajátos world music projektjébe, a MagyarVista Social Clubba, melynek bemutatkozó lemezén egy 31 zenészt felvonultató magyar világzenei válogatott tagjaként szerepel. Számos zenekar és önálló muzsikusi karrierje mellett 1996 óta folyamatosan dolgozik a Novák János vezette budapesti Kolibri Színházban.

2013-ban megalapította legújabb formációját, a Bágyi Balázs New Quartet-et. Az új felállás zeneiségében árnyaltabban jelenik meg a folk hangzás, sokkal inkább a post bop elemekből építkező akusztikus kortárs jazz dominál. Együttesében a magyar jazz fiatalabb korosztályának jeles képviselői a partnerei, az elsöprő intenzitással játszó szaxofonos, Ávéd János, a klasszikus zenén nevelkedett Junior Príma díjas zongorista, Oláh Dezső és Közép-Európa egyik legnagyszerűbb bőgőse, Oláh Péter. A formáció repertoárja a névadó zenekarvezető szerzeményeire épül. Az együttes bemutatkozó albuma 2014-ben jelent meg Easy Landing címmel.

Bágyi Balázs elismert doboktató és zenepedagógus. 2007-2011 között a Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola igazgatója volt Székesfehérvárott, jelenleg a Reményik Sándor Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti tagozatvezetője és a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola tanára. 2012-ben a zenei oktatás területén kifejtett munkásságáért az Artisjus Zenei Alapítvány díjában részesült.

Mindezek mellett a magyar jazz életben betöltött szervezői tevékenysége is jelentős, 2007 óta a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, 2013 óta pedig a szervezet elnöke.


Zenekarok:
1998-2003 - Whiteful Band
2004-2007 - Bágyi Balázs Quartet
2005-2006 - Harcsa Veronika Quartet
2009-2013 - Budapest Bossanova Quintet
2009- Collaboration Trio
2007- Eastern Boundary Quartet
2007- Duola
2009- MagyarVista Social Club
2013- Bágyi Balázs New Quartet

Díjak:
2012 - Artisjus Zenei Alapítvány díja a zenei oktatás területén kifejtett munkásságáért
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2004 Bágyi Balázs Quartet: Valahol máshol
(Balázs Bágyi Quartet: Somewhere else)
Magánkiadás Saját
2005 Harcsa Veronika Quintet: Speak Low Nature Bliss HVQCD01
2009 Duola Tim Produkció DUOCD 01
2014 Easy Landing Tim Produkció BBNQ01
2016 Continuity Jazz Suite TOM-TOM Records TTCD244 Saját