Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Kolta Gergely


basszusgitár

Születési hely
Pécs
Születési dátum
1973
Együttes

 
14 évesen kapta meg szüleitől az első hangszerét és némi útmutatás mellett autodidakta módon tanult basszusgitározni. Nagy hatással volt rá a Mezzoforte, George Benson: Collaboration c. albuma (amelyen Marcus Miller is közreműködik), Mark King, Allan Holdswoth, a Corea Elektric Band, a Toto...

A szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát, közben magánórákat vett szolfézsból és zongorából, feljárt Budapestre basszusgitárt tanulni Vasvári Páltól, Szappanos Györgytől, majd Lattmann Bélától. Két év múlva felvételt nyert a Zeneművészeti Főiskola jazztanszakára.

A főiskolai évek alatt akkori barátaival megalakított jazz-rock zenekarukból United néven sikeres popformáció lett. 2003-ban történt kiválása után sok zenekarban megfordult, legjelentősebb a Borlai Gergő által vezetett European Mantra volt. Azóta is számos produkcióban, lemezfelvételen, televíziós reklám- és főcímzenében játszott.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2009 Columbus Jazz Nights Vol.1 - Live At The Columbus Jazz Ship Hunnia Records HRCD 922