Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Boldoczki Gábor


trombita

Születési hely
Szeged
Születési dátum
1976
Weboldal
További elérhetőség
CCM Classic Concerts Management
Office Germany
Mühlenstrasse 22
86842 Türkheim
Germany
Phone: +49 (0) 82 45 / 96 09 60
Mobil: +49 (0) 171 586 55 55
Fax: + 49 (0) 82 45 /

 
Nyolcéves korában kezdett zongorázni, de egy évvel később már édesapjától tanult trombitálni. 1987-ben második díjat nyert, 1990-ben pedig első díjat nyert a Zeneiskolák Országos Trombitaversenyén. 1993-ban megnyerte a Rézfúvósok Országos Versenyét. 1996-ban harmadik helyezett lett a Genfi Nemzetközi Zenei Veresenyen, illetve második helyezést nyert az olaszországi Porciában rendezett VII.Nemzetközi Versenyen. 1997-ben ismét számos zenei díjat nyert, amelyek közül kiemelkedik a 3.Nemzetközi Maurice André Verseny Nagydíja és Különdíja a legjobb kortárs zenei előadónak, valamint a 49.Prágai Tavasz Nemzetközi Zenei Versenyének második díja és a legjobb kortárs zenei előadónak járó díja.
1999-ben első díjat nyert a Magyarországon megrendezett Nemzetközi Tormbitaversenyen. 1997-ben felvételt készített Budapesten és Prágában, valamint Münchenben a Bavaria Rádió Szimfonikus Zenekarával. 1999-ben St.Moritzban koncertet adott a "Snow and Symphony" fesztiválon, ahol olyanok mellett léphetett fel, mint Gidon Kremer, Vladimir Askenazi és Maurice André.
Egyebek mellett megkapta a Davidoff-díjat, 2002-ben "Az év fiatal művésze" díjat, 2003-ban a német lemezipar ECHO-díját. Johann Wilhelm Hertel Esz-dúr trombitaversenyének előadása után a sajtó "a harmadik évezred trombitazsenijeként" ünnepelte. Rendszeresen dolgozik jól ismert európai szimfonikus és kamarazenekarokkal, Edita Gruberovával pedig gálakoncerteken lépett fel a kontinens legfontosabb zenei központjaiban (Párizsban, Londonban, Zürichben, Budapesten, Kölnben és Madridban). Ő az első olyan trombitaművész, akit meghívtak szólistának a Salzburgi Fesztiválra, Michael Haydn trombitaversenyeinek előadására. Repertoárját szívesen bővíti kortárs zeneszerzők kompozícióival, több neki ajánlott művet mutatott be.

2019-ben Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki.