Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Lajkó Félix


hegedű

Születési hely
Topolya
Születési dátum
1974

 
Lajkó Félix Topolyán (Bačka Topola, Vajdaság, Szerbia) született 1974. december 17-én. Zenekedvelő családban nevelkedett, amelynek viszont korábban egyetlen tagja sem választotta a zenélést élet- és szakmai hivatásul.

Első hangszere a citera volt, amellyel tíz éves korában ismerkedett meg. Hegedűt az általános iskola hatodik osztályában vett a kezébe először. Az alsófokú zeneiskolát három év alatt végezte el Kishegyesen. A szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva indult el egy kölcsönkért hegedűvel Budapestre, ahol a Dresch Quartet tagja lett. Azóta ingázik Budapest és Szabadka között, egyformán képviselve és összekötve az anyaországot és a Vajdaságot.

Eddigi pályája során rengeteg neves együttessel és előadóval dolgozott. Tagja volt Szabados György együttesének a Makúznak és Boris Kovač zenekarának, a Ritual Novának. Számos alkalommal fellépett a világhírű japán bhutó táncossal, Min Tanaával, valamint a francia Noir Désir zenekarral. Több koncertet adott Alexander Balanescuval, Boban Markovič rézfúvós roma zenekarával.

Színházi előadáshoz is írt zenét, egyebek közt ő szerezte a Szabadkai Népszínház „Közellenség” című darabjának teljes zenei anyagát, de az orléans-i Jozef Nadj is rendszeresen kéri fel zenei kíséret komponálására és szolgáltatott már zenei anyagot Bozsik Yvette koreográfiájához is. A jugoszláviai Ljubiša Samardžič „Kerekek” című filmjének teljes zenei anyagát ő szerezte. Nevéhez fűződik az 1998-as szarajevói kulturális fesztivál, a Sarajevska Zima himnuszának megkomponálása.

Számos nagyjátékfilmben szerepelt és róla forgatta Jancsó Miklós a „Játssz Félix, játssz!” című kisfilmjét. 2000-ben zenét írt a Velencei Biennálé „Új Atlantisz felé” című projektjéhez. Főszerepet játszott Mundruczó Kornél „Delta” című filmjében, amelynek zenéjét is ő szerezte és játssza. 2008-ban a Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb filmzenének járó díjat.

Hegedűjátékával elbűvölte Tokió, Amszterdam, Berlin, Pozsony, Prága, Budapest, Brassó, Belgrád, Szarajevó, Ljubljana, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Velence, Verona, Edinburgh, London, Tallinn, Bécs és New York zeneértő közönségét. Visszatérő vendége a párizsi Théâtre de la Ville színpadának, 2001-ben volt zenekarával fellépett Pina Bausch wuppertali fesztiváljának és ő nyitotta meg 2000-ben a monacói Grimaldi Fórum kulturális és konferencia központot. 2001-ben, a franciaországi Magyar Év egyedüli fellépőjeként játszott az Avignoni Színházi Fesztivál keretén belül a Pápai Palota udvarán. 2006 óta rendszeresen lép fel Brasnyó Antal brácsással.

Alkotói munkásságát 1993-ban a Dresch Quartettel közösen a Magyar Rádió eMeRTon Díjával tüntették ki először. 1999-ben megkapta a Magyar Művészetért díjat, 2000-ben Szabadkáért-díjat kapott. 2005-ben a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével tüntették ki, 2016-ban Liszt Ferenc díjat kapott. 2024-ben Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült.