Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szabóki Tünde


ének - szoprán, zongora

Születési hely
Születési dátum

 
Tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában (ének, zongora, karvezetés), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetében (zongora), a Zeneakadémián (Ének) és a grazi Zeneművészeti Egyetemen végezte. 1989-ben Budapesten zongoratanári, 1998-ban Grazban énekművészi diplomát szerzett.

Mesterkurzusokon Ks. Hanne-Lore Kuhse és Ks. Astrid Varnay osztályait látogatta. Több rangos énekverseny finalistája:
1994 - Belvedere énekverseny (Bécs) - különdíj
1997 - Tagliavini énekverseny (Deutschlandsberg) - 4. helyezés és közönségdíj;
2000 - Hilde Zadek énekverseny (Passau) - különdíjak

Énekesi profiljában eleinte az oratorikus műfaj dominált. Koncerténekesként vendégszerepelt többek között a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Bregenzi Fesztiválon, a grazi Styriarte Fesztiválon, a Luzerni Fesztiválon, a Rheingau Fesztiválon, a Schleswig-Holstein Fesztiválon, és a Jeruzsálemi Bernstein Fesztiválon is. Visszatérő vendége a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak.

Operaénekesi pályafutása Ausztriában indult el: 1993-94-ben Grazban és Prágában mintegy húsz alkalommal énekelte Weber A bűvös vadász című operájában Agathe szerepét. Fellépett a barcelonai Gran Teatre del Liceu-ban és a müncheni Prinzregenten Theater-ben, valamint a Miskolci Nemzeti Színházban és a Soproni Petőfi Színházban, és rendszeres vendége a bécsi Musikverein és Konzerthaus koncerttermeknek, valamint a Stephansdomnak és az Augustienerkirchének.

A Nikolaus Harnoncourt nevével fémjelzett ausztriai Styriarte Fesztiválon fellépett Schubert Der Graf von Gleichen című operájának ősbemutatóján. 2009 szeptemberében mutatkozott be a Theater an der Wien színpadán Britten Halál Velencében c. operájában, Donald C. Runnicles vezényletével.

A Fidelio Leonóráját 2007-ben énekelte először a Klosterneuburgi Fesztiválon. Ugyanebben a szerepben debütált 2008-ban Thomas Moser partnereként a Magyar Állami Operaházban, ahol azóta Vitellia (Titusz kegyelme) a Tábornagyné (A rózsalovag), Donna Elvira (Don Giovanni) és Ariadné (Ariadné Naxoszban) szerepével gazdagította repertoárját. 2009 óta rendszeres vendége a Budapesti Wagner-napoknak, ahol Erzsébet (Tannhäuser), Freia (A Rajna kincse), Gerhilde (A walkür), a 3. Norna (Az istenek alkonya) és Elsa (Lohengrin) szerepét énekelte.

Számos kitűnő külföldi és hazai zenekar vendégszólistája: Grazi Szimfonikusok, Szlovén Filharmónia, Müncheni Filharmonikusok, Magyar Nemzeti Filharmonikusok, MR Zenekar, Budapesti Fesztiválzenekar, Matáv-Concerto Zenekar, Máv Zenekar, Danubia zenekar, Capella Savaria, a Debreceni, a Szombathelyi, a Szegedi és a Győri Szimfonikusok, Francia Rádió Zenekar, Ankarai Elnöki Szimfonikus Zenekar, Isztambuli Szimfonikusok, Pannon Filharmonikusok, Orfeo Kamarazenekar.

Olyan neves karmesterek irányítása alatt énekelt, mint Fabio Luisi, Heinrich Bender, Donald C. Runicles, Andres Orosco Estrada, Lawrence Foster, Jurij Szimonov, Kobajasi Ken-Ichiro, Kocsis Zoltán, Fischer Ádám, Fischer Iván, Vásáry Tamás, Kovács János, Lukács Ervin, Ligeti András, Kollár Imre, Hamar Zsolt, Kesselyák Gergely, Héja Domonkos, Vashegyi György.

Korrepetitor a Grazi Egyetem opera tanszakán, tagja a grazi „Ars ad libitum” kamaraegyüttesnek és a bécsi NOVA énekegyüttesnek.

Hangképzőként is dolgozik professzionális énekkaroknál: Stephansdom (Bécs), Nemzeti Énekkar, Magyar Rádió Énekkara.

Díjak:
2011-ben Liszt-díjat és Artistjus díjat kapott.

 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1995 Hommage Magyar Rádió MR 011 4 CD
2006 Byzantine Spirit Magánkiadás ORP004EFR1
2008 Respighi, Ottorino / Lajtha László: Kórusművek
(Respighi, Ottorino / Lajtha László: Choral Works)
Hungaroton HCD 32335
2012 Bizánci mozaikok II
(Byzantine Mosaics II)
BMC Records BMC CD 203
2012 Orientale Lumen I BMC Records BMC CD 208
2015 Orientale Lumen II BMC Records BMC CD 217
2015 Farkas Ferenc: Hét évtized dalai
(Ferenc Farkas: Songs from Seven Decades)
Hungaroton HCD 32770