Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Vaskó Gergely


harsona, didgeridoo

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1975
Együttes

 
1975-ben született Budapesten. Diplomáit 1998-ban és 2002-ben Budapesten és Berlinben szerezte meg. 1995-ben II., 1996-ban III. díjat nyert Debrecenben az Országos Rézfúvós Versenyen.

1996-ban részt vett a Jeunesse Musicale Ifjúsági Szimfonikus Zenekar munkájában, Lausanne-ban. 1996-óta játszik barokk harsonán és azóta a Sonatores Pannoniae tagja. Részt vett Stefan Schulz, Ronald Barron, Michel Becquet, Hőna Gusztáv, Fejér András, Bart van Lier és Jiggs Whigham mesterkurzusain.

Játszik számos hazai és külföldi historikus együttesben. 2000-2001-ben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjaként Európa szinte valamennyi országában koncertezett. Tagja volt az Orfeo Kamarazenekarnak és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának tagja. Rendszeresen közreműködik a Danubia és a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarokban. Eddigi pályáján számos lemez- és rádiófelvételt készített.

Ausztrál őslakosokkal való találkozásának köszönhetően került kapcsolatba az aboriginal-ok ősi kultúrájával és különleges hangszerükkel, a didgeridoo-val. Később más ősi kultúrák zenéi után is elkezdett érdeklődni, ami számos újabb különleges hangszer megismerését is eredményezte, ennek köszönhetően 2004-óta a klasszikus zene mellett világzenét és meditatív zenét is játszik digeridoo-val, tengeri kagylókkal, mongol-tibeti hangtálakkal és más különleges hangszerekkel. Elhivatott feladatának tekinti az ősi kultúrák zenéinek, szertartásainak bemutatását, életben tartását, valamint a különböző kontinensek törzsi dallamainak és energiáinak összehangolását.

Jelenleg a következő együttesekben játszik: Ünnepi Zene kamaraegyüttes, Ősök Hangja együttes, Sonatores Pannoniae