Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Krausz Adrienne


zongora

Születési hely
Születési dátum
1967
Weboldal

 
Krausz Adrienne tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte, tanárai Nádor György, Kurtág György és Rados Ferenc voltak. Később alkalma volt Yvonne Lefébure-rel és Rév Líviával is együtt dolgozni. Pályája nemzetközi versenyek első díjaival (Békéstarhos, Senigallia, Chimay-Bruxelles) és számos különdíjjal (Frankfurt, Sydney, Monte-Carlo) indult. A Cincinattiban megrendezett Világ Zongoraversenyen aratott győzelme után debütált New Yorkban, a Lincoln Center Alice Tully Halljában (1989).

Sir Georg Solti egyik utolsó védence, szólistaként vezető zenekarok meghívottja, mint a Budapesti Fesztivál Zenekar Fischer Ivánnal, a London Philharmonic Orchestra, a Philharmonia Orchestra, a Berliner Symphoniker Michael Gielennel, a Tokyo Philharmonic, a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Hangversenyezett Európától Ázsián át az Egyesült Államokig, gyakori vendége a világ fontos fesztiváljainak (Monte-Carlo, Menton, Montpellier, Prága, Krakkó, Stresa, Palma, Schwetzingen, Isztambul, Peking, Yokohama stb.) és koncerttermeinek.

Kamaramuzsikusként partnerei többek között Perényi Miklós, Boris Pergamenshikov, Youri Bashmet, Sergej Krylov, Shlomo Mintz, a Keller és a Bartók vonósnégyes. Szabó Péterrel készült lemezét a magyar Gramofon magazin az év legjobb felvételévé választotta (2003), Sosztakovics felvételét pedig a francia Fayard kiadó zenekalauza ítélte "nélkülözhetetlennek".