Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Fejérvári Zsolt


nagybőgő

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1968
Weboldal

 
Fejérvári Zsolt Tibay Zoltán és Kubina Péter tanítványaként szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán.

Még akadémiai növendékként kapott különdíjat a markneukircheni nemzetközi versenyen és lett a Müncheni Kamarazenekar szólónagybőgőse. 1994-től a Budapesti Fesztiválzenekar szólamvezetője, közben három évig a svájci Suisse Romande Zenekarban folytatta pályafutását.

Rendszeres vendége a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak és az UMZE Kamaraegyüttesnek, a Kodály, az Auer és az Akadémia vonósnégyesnek. 1995-ben Sir Solti György személyes meghívására közreműködött az ENSZ megalakulásának 50. évfordulója tiszteletére 45 zenekar válogatott tagjaiból megalakult World Orchestra for Peace első koncertjén.

Szólóhangversenyein rendszeresen játszik együtt Kovalszki Máriával, a fiatal magyar vonósgeneráció talán legkedveltebb zongorapartnerével.

1996-ban megjelent első CD-jén, amelyen Bach, Beethoven és Schubert szonátái hangzanak el, zongorapartnere Novák Anikó.


2006-ban megjelent első Hungaroton-lemezén Mozart-kortárs nagybőgőversenyeket játszik az Erkel Ferenc Kamarazenekarral.

1996-ban a Cremonában rendezett „Giovanni Bottesini” nemzetközi nagybőgőverseny győztese, 2003-ban és 2007-ben a Fesztiválzenekar Végh Sándor-versenyének egyik győztese.

Fejérvári Zsolt jelenleg egy Brücknert-nagybőgőn játszik, amely 1994-ben Lord Rothermere ajándékaként került a Budapesti Fesztiválzenekar tulajdonába. Szólóhangversenyein egy Havas-nagybőgővel lép föl. Stefan Krattenmacher német hangszerkészítőnél megrendelt hangszere előreláthatólag 2010-ben készül el.

 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1995 Druschetzky Georg: Fúvószene/Harmoniemusik Hungaroton HCD 31618
1997 Fúvóspartiták
(Partitas)
Hungaroton HCD 31689
2000 Partiták és concertók csembalóra és fúvósegyüttesre
(Partitas & Concertos)
Hungaroton HCD 31918
2006 Nagybőgőversenyek
(Concertos for Double Bass and Orchestra)
Hungaroton HCD 32341 Saját
Első felvétel