Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Breitner Tamás


karmester

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1929

 
1929. április 13. Budapest - 1991. március 26. Pécs

1951-től 1956-ig a budapest Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakán Somogyi László növendékeként tanult, tanárai között olyan kiválóságok is voltak, mint Kodály Zoltán, Farkas Ferenc, Mihály András és Kókai Rezső.

1960-tól 1970-ig a Fővárosi Operettszínház dirigense, majd 1970-től 1991-ig a Pécsi Nemzeti Színház karmestere, 1984-től zeneigazgatója, valamint a Pécsi Filharmonikus Zenekar vezetője volt. Pécsi operabemutatóit mindig nagy siker fogadta.

Színházi zeneigazgatóként a klasszikus-romantikus Mozart, Beethoven, Verdi, Puccini vonulat mellett szívesen tűzött repertoárra Wagner operákat, de segítője volt a XX. századi és kortárs opera színpadra állításának is. A zenekar vezető karmestereként Breitner Tamás legfőbb közönség- és zenekarnevelő tevékenysége a hazai és külföldi, XX. századi és kortárs zene területén nyilvánult meg. A kortárs magyar kompozíciókból készített felvételekből számosat őriz a Magyar Rádió.

Kilenc Hungaroton lemezfelvétele jelent meg, egy alkalommal a Francia Akadémia nagydíját is elnyerte.

Díjak, kitüntetések:
1973 Liszt-díj
1978 Érdemes Művész
1989 Amtmann Prosper Emlékérem
Janus Pannonius-díj