Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Sziklay Erika


ének - szoprán, ének

Születési hely
Rákospalota
Születési dátum
1934

 
1934. március 4., Rákospalota – 2019. február 25.

Édesapja zenetanár volt, Koessler Jánosnál tanult zeneszerzést, édesanyja zongoraművésznek készült Aggházy Károly növendékeként a Nemzeti Zenedében. Sziklay Erika 1952 és 1957 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult, ahol László Géza és Kapitánffy Istvánné voltak tanárai, ezután a Zeneakadémia hallgatója lett 1957 és 1960 között, ahol Maleczky Oszkár tanítványa volt. 1960-tól az Országos Filharmónia szólistájaként működött, 1964-től a Zeneakadémia énektanszakának adjunktusa, később egyetemi docense lett.

Az énekesnő pályáján kiemelkedő szerepet játszott a kortárs zene, a hatvanas-hetvenes években mintegy száz kortárs mű bemutatóján szerepelt, többek között Maros Rudolf, Bozay Attila, Kurtág György és Balassa Sándor kompozícióiban működött közre. Az ő tolmácsolásában szólaltak meg először Magyarországon Alban Berg, Arnold Schönberg, Anton Webern, Luigi Dallapiccola és Pierre Boulez vokális művei. Az ország legkitűnőbb hangszeres művészeiből álló Budapesti Kamaraegyüttes énekes szólistájaként számos nagy sikerű turnén énekelt Európa nagyvárosaiban.

Az előadóművészet mellett a pedagógiai munka volt számára a legfontosabb. Tanítványa volt többek között Kukely Júlia, Kertesi Ingrid, Bátori Éva, Szendrényi Katalin, Bellai Eszter, Szonda Éva, Felber Gabriella, Váradi Zita, Szabóky Tünde, Fekete Attila és Meláth Andrea.

Díjak, kitüntetések:
1969 Liszt-díj
1975 Érdemes Művész
1981 Bartók-emlékérem
1986 Liszt Ferenc-emlékérem
1996 Bartók Béla–Pásztory Ditta-díj
2000 Liszt Ferenc-emlékgyűrű
Több alkalommal elnyerte a Grand Prix de Disque-díjat