Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Hajdu Klára


ének

Születési hely
Szeged
Születési dátum
1982
Együttes

 
A fiatal énekesnő zenei tanulmányait óvodás korában kezdte, majd zenei általános iskolában és zeneiskolában tanult, zongorázott és kórusban énekelt. Szülei zenei ízlése nagy hatással volt rá, már gyermekként megismertették vele a jazz muzsikát. 15 éves korától 5 éven át tanult jazz éneklést Szegeden a HAMMIDO Alapfokú Könnyűzenedében Szabó Adrientől.

2001-ben a SONY MUSIC és a BRAVO közös tehetségkutató versenyén szólóének kategóriában első, összesítettben harmadik helyezést ért el. 2003 és 2005 között a székesfehérvári Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola jazz-ének szakán tanult Pocsai Kriszta, Pély Barnabás és Kiss Noémi növendékeként. Ezalatt több zenekarban énekelt, vokálozott és a TV2 Megasztár 1. versenyén az első 15 versenyző között végzett. 2004-ben érte az a megtiszteltetés, hogy felkérték, legyen a női énekese Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zenekarának, a Balázs Elemér Groupnak, ahol Winand Gábor mellett énekelhetett. Saját zenekarát, a Hajdu Klára Quartetet 2008 tavaszán alapította Balázs József zongoristával, Soós Márton bőgőssel és Cseh Balázs dobossal. A fiatal generáció tehetséges zenészeiből álló zenekar számos klubban és fesztiválon adott koncertet. 2009-ben énekelt Pacsovszky József A vágyakozás napjai című filmjében, mely elnyerte a 41. Magyar Játékfilmszemle Arany Mikrofon díját. A filmzenét Bacsó Kristóf szerezte. 2009 nyarán diplomázott kiváló eredménnyel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakán Berki Tamás, Lakatos Ágnes és Holczer Irma növendékeként.

Előadóművészete mellett Klára keresett pedagógus is, tanított többek közt a Budai Művészképzőben, a Lamantin Improvizációs táborban, hangképzője volt a II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola kórusának. 2009 szeptemberétől a budapesti Tóth Aladár Zeneiskolában tanít jazz-éneklést. 2010 novemberétől a Talentum Nemzeti Kisebbségi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Táncművészeti és Zeneművészeti Szakképző Iskola ének tanára. 2012 szeptemberében a Vienna Konservatorium, a bécsi főiskola budapesti kihelyezett tagozatának jazz-ének tanára lett.

2013 februárjától felkészítő tanárként dolgozik a tv2 Az ének iskolája című gyermek tehetségkutató műsorában. 2013 nyarán nagy sikerrel szerepelt a Nescafé országos reklámkampányában az Amoeba együttessel közösen felvett Sunshine című slágerrel. 2013 októberében megjelent a quartet első nagylemeze Come With Me címmel, amit teltház és lelkes közönség fogadott a bemutatón a Budapest Jazz Clubban.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2004 Balázs Elemér Group: Refracting sounds BMC Records BMC CD 106
2007 Balázs Elemér Group: Early Music X-produkció