Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Line Ildikó


hegedű

Születési hely
Brassó
Születési dátum

 
Line Ildikó, az erdélyi hegedűiskola egyik jeles képviselője Brassóban született. Édesapja tudott hegedülni, de nem volt hivatásos zenész. Nővérei zongorázni, Line Ildikó pedig hegedülni tanult először a brassói zenlíceumban, majd Victor Tereanu irányítása alatt. Hetedikes korában már Mozart A-dúr hegedűversenyét játszotta a brassói kamarazenekar kíséretével. Szólistaképességei tehát már fiatalon megmutatkoztak, hiszen még diákként a Brassói Kamarazenekar koncertmestere lett és számos sikeres szólóhangversenyt adott. Főiskolai tanulmányait a kolozsvári Zeneművészeti Főiskola hegedű tanszakán végezte Ruha István, majd Ágoston András és id. Balogh Ferenc osztályában. A művészképző elvégzése után a nagyváradi majd a kolozsvári Filharmónia zenekarának tagja lett. 1980-tól a Pro Camera vonósnégyes első hegedűse (számos hazai kortárs mű bemutatója fűződik nevükhöz).

1989-ben családjával áttelepült Magyarországra, ahol előbb a budapesti Operaház, majd 1992-től 23 éven át a Rádiózenekar koncertmestere és hegedűse lett. Szólistaként és kamarazenészként gyakran koncertezik otthon és külföldön egyaránt (Franciaország, Németország, Svájc, Anglia, Románia). Több kamaraegyüttes művészeti vezetője (Pro Camera vonósnégyes, Camerata Budapest kamarazenekar), valamint az Intermoduláció kortárszenei együttes hangversenymestere. Számos rádió-, és lemezfelvételt készített, melyek között több jelentős kortárs mű ősbemutatója is megtalálható.

Háromszor tüntették ki Artisjus díjjal. 1999-ben a Magyar Rádió nívódíját vehette át, 2015-ös nyugdíjazásakor pedig a Magyar Rádió Zenei Együtteseihez tartozó művészek neki ítélték oda az Év Muzsikusa címet, valamint az ezzel járó Dohnányi Ernő-díjat.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1995 Hommage Magyar Rádió MR 011 4 CD
1999 Tihanyi László: Summer Music, Winterscene, Nachtszene etc. Hungaroton HCD 31792
2008 Tihanyi László: Képzelt utazások
(Tihanyi, László: Imaginary Journeys)
Hungaroton HCD 32484