Program

Pikolós gyöngyszemek - Kanyó Dávid sorozata - Kaleidoszkóp 3.0

18:00
Könyvtár
Műsor:

Geoff Eales: Force II. **
Zombola Péter: Passacaglia *
Gary Schocker: Gist **
Szigeti István: Piccolo Concertino *
Amanda Harberg: Hall of Ghosts **
Bánkövi Gyula: Megtört szárnyú madarak *
Cser Ádám: CAST *
Gary Schocker: 6. Piccolo Sonata **

* ősbemutató
** magyarországi bemutató

Közreműködik:
  • Kanyó Dávid - pikoló
  • Réti Balázs - zongora
  • Kovács Hajnalka - ütőhangszerek

Ha a pikolóra, mint a fuvola kistestvérére gondolunk, a legtöbbször együttesek, szimfonikus zenekarok éles, markáns, olykor madárkát utánzó csicsergő hangszíne jut eszünkbe. A 18. században katonazenekaroktól átvett hangszert egyre többen használják, de önállóan, a szimfonikus hangzásvilágból szólóhangszerként kiragadva csak az elmúlt évtizedekben vált népszerűvé.

E sorozat mostani koncertjén betekintést kaphatunk a pikoló sokszínűségébe, hiszen a négy magyar - különböző generációt képviselő - zeneszerző új műve kellően kiaknázza a hangszer adta lehetőségeket, olykor más hangszereket is bevonva. Újra bebizonyosodik, hogy a gyors, virtuóz játékmódon túl a pikoló képes gyönyörő lírai, éneklő hangon is megszólalni - ezt a két amerikai és angol szerző alkotása is remekül példázza.

Kanyó Dávid, a nemrég Artisjus-díjjal kitüntetett fuvolaművész két évtizede pikolózik a Budafoki Dohnányi Zenekarban, ahol eljátszotta már a szimfonikus repertoár zömét. Célul tűzte ki a hangszer népszerűsítését, új művek bemutatását, értő, újdonságokra nyitott közönség nevelését.

A programra a belépés díjtalan. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

2024 február 10 szombat