Program

Budapesti moziestek | VÁRDAI - non SOLO CELLO

Vendég: Száraz Eszter és Várdai István
19:00
Könyvtár

"Moziest" sorozatunkban olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n oktatja.

Sorozatunk októberi állomásán a VÁRDAI - non SOLO CELLO című, négy éven keresztül forgatott, idén bemutatott portré-dokumentumfilmet vetítjük. Vendégünk lesz a film alkotója, Száraz Eszter és "főszereplője", Várdai István csellóművész.

VÁRDAI - non SOLO CELLO
magyar portré-dokumentumfilm, 2024, 78 perc
rendező, forgatókönyvíró, társproducer: Száraz Eszter
operatőr: Nagy Botond, Somogyvári Gergő
vágó: Kapi Dániel
hangmérnök, producer: Ecsedy Márton

TRIONfilm Productions
2024

A film a Nemzeti Filmintézet Magyarország támogatásával készült

Várdai István világklasszis magyar zenész, korunk egyik legkeresettebb csellóművésze. Szóló karrierje mellett a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője, a bécsi Zeneakadémia professzora, aki világszerte tart mesterkurzusokat, és még mindig csak a harmincas éveiben jár. Történetén keresztül, az életébe bepillantva láthatjuk, mi mindennel jár, ha valakinek egyedülálló tehetsége van. Hogyan lehet ilyen fiatalon ennyi mindent elérni és mindenhol jelen lenni? Lehet-e egyáltalán? Menekülés ez valami elől vagy színtiszta elhivatottság? Áldás-e a tehetség? Vagy inkább megnehezíti az életünket, főleg, ha ambícióval és küldetéstudattal párosul? Őszinte és inspiráló portré-dokumentumfilm egy kiemelkedő művészről.

 
A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Száraz Eszter, rendező és Várdai István, csellóművész

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött, a vetítésre maximum 80 jelentkezőt tudunk fogadni. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen lehet, határidő: 2024. október 2. 12:00. Mind a sikeres, mind a sikertelen regisztrációról válaszlevelet küldünk.

℗ BMC

Galéria
6Kép
2024 október 02 szerda