You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND parent = 0 AND place_id = 1 ORDER BY place_id ASC, menu_order ASC' at line 3You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND parent = 0 AND place_id = 3 ORDER BY place_id ASC, menu_order ASC' at line 3You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND parent = 0 AND place_id = 2 ORDER BY place_id ASC, menu_order ASC' at line 3You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND parent = 0 AND place_id = 4 ORDER BY place_id ASC, menu_order ASC' at line 3 BMC - Magyar Zenei Információs Központ
site_bmchaz ()
OPUS JAZZ CLUB
site_infocenter ()
BMC RECORDS
site_eotvos ()
menu_zenemuvek ()
compositions_complex () composition_search ()
compositions_simple () composition_search () >
comp_zeneszerzo ():
comp_kor (): 
comp_ujkereses () >
search ()
comp_eredeti_magyar_cim ():
comp_angol_cim ():
comp_keletkezes_eve ():
comp_vagy (): 
comp_tipus ():
comp_tetelek ():
comp_apparatus ():
  < comp_kivalasztas ()
X comp_torles ()
comp_eloadok_szama ():
comp_ujkereses () >
search ()
comp_mu_ido ():
comp_szovegiro ():
comp_bemutato ():
comp_idohelykm ():
comp_hangfelvetel ():
comp_kiadokod ():
comp_kotta ():
comp_kiadokotta ():
comp_megj ():
A mű címe
A cremonai hegedűs, Op. 40
Zeneszerző: Hubay Jenő
Eredeti/magyar cím: A cremonai hegedűs, Op. 40
Idegen nyelvű/angol cím: Le luthier de Crémone, Op. 40 / Der Geigenmacher von Cremona, Op. 40
A mű keletkezési éve: 1888
Típus: Opera
Előadói apparátus: S. (Giannina), T. (Sandro), Bar. (Philippo), 2 B. (Ferrari mester; A podeszta)
Bemutató: 10th November 1894, Hungarian State Opera Hause (budapesti Magyar Királyi Operaházban)
Kottakiadó / Forrás: Durdilly, Paris, 1893; Harmonia, Budapest; Universal Edition, Wien
Megjegyzések, további info: Szövegkönyvét ifj. Ábrányi Emil fordította magyar nyelvre François Coppée és Henri Beauclair francia nyelvű librettója alapján.

Első felvonás

A hegedűiről híres Cremona város elöljárósága pályázatot hirdetetett mesterhegedű készítésére. A nyerte jutalma egy aranylánc illetve a céh elnöke, Ferrari mester, leánya keze. A leány azonban Sandrót, apjának segédjét szereti. A fiú, hogy megszerezze magának a leányt jelentkezik a pályázatra egy szépen szóló hegedűvel, de a púpos Philippo, Ferrari mester másik tanítványa is benevez. A pletykák szerint Philippo olyan hangszert készített, aminek nincs párja a világon. Egy alkalommal Philippót a városi suhancok gúnyolni kezdik púpja miatt. Giannina a segítségére siet. Ez boldoggá teszi Philippót, aki elárulja a leánynak, hogy ő is pályázik majd a kezére. A leány időközben tudomást szerzett a csodahegedűről és unszolja Philippót, hogy játszon el neki egy dalt. Gianninát meghatja a hegedű hangja, és őszinte pillanatban bevallja Philippónak, hogy ő Sandrót szereti. A jólelkű Philippo ekkor titokban kicseréli a két hangszert, hogy így segítse riválisa győzelmét. Ám Sandrónak is eszébe jut, hogy lopva kicserélhetné a hegedűket, s ez segíthetné a verseny és Giannina kezének elnyerésében. Így akaratlanul is visszacseréli a hangszereket.

Második felvonás

Cremona főterén kerül sor a nagy versenyre, amelyet a sajnálatos cserének köszönhetően végül mégis Philippo nyer meg. A podeszta a nyakába akasztja az aranyláncot, Ferrari mester pedig elébe vezeti leányát. A becsületes hegedűs azonban lemond a kezéről. Gianninát átadja Sandrónak, ő maga pedig elindul vándorútra, hírnevet szerezni magának hegedűjével. A boldog fiatalok a város lakóival együtt ünneplik Philippo nagylelkűségét és művészetét.
main_banner_issues ()
main_projects ()
main_news ()
main_friss_all_news ()
main_zene_discs ()
main_zene_more_discs ()