BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Szabó Dániel
Név: Szabó Dániel
Születési hely: Komló
Születési dátum: 1975
Hangszer: zongora
Link: /www.dszabomusic.com/
  /www.facebook.com/dszabomusic
Együttes: Szabó Dániel Trió/Dés András Quartett/Ávéd János Unity
 
Szabó Dániel 1975-ben született Komlón zenész szülők gyermekeként, és már 4 éves korában elkezdett zongorázni. A pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában sokirányú, átfogó művészeti képzésben részesül Apagyi Mária növendékeként. Komolyzenével, a rögtönzés különböző stílusaival és a jazz műfajával egyaránt foglalkozik az intézményben töltött évek során, ahol különleges szerepet kap az egyes művészeti területek - pl. zene és festészet - közti szerkezeti analógiák keresése, elemzése és alkalmazása.

A gimnáziumi érettségi után beiratkozik a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára. Három évvel később Budapestre költözik, hogy felsőfokú tanulmányokat folytasson a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén, zongora szakon. 2000-ben diplomázik Binder Károly növendékeként. Emellett francia bölcsészdiplomát is szerez Pécsett.

Korán kezdi a koncertezést; már kisgyerekként is rendszeresen játszik szólóban és különböző zenekari formációkban, Magyarországon és Európa-szerte egyaránt. Komolyzenei alkotások, a jazz és a kortárs improvizáció egyaránt helyet kapnak a repertoárjában. Az első komolyabb jazzhatás 8 éves korában éri, amikor meghallgatja Erroll Garner Concert by the Sea című albumát. J. Haydn D-dúr Zongoraversenyét 12 évesen játssza, 15 éves korában pedig egy teljes, jazzkompozíciókból álló programot ad elő.

1997-ben győztesként tér haza a Litvániában rendezett Nemzetközi Jazz Zongoraversenyről. 1998-ban első díjat nyer a Magyar Rádió Füsti Balogh Gábor Tehetségkutató Jazz Zongoraversenyén. Ennek a sikernek köszönhetően lehetősége nyílik arra, hogy megjelentesse első trióalbumát a Warner Music Hungary gondozásában.

2000-ben megnyeri a Montreux-i Jazz Fesztivál keretében rendezett Jas Hennessy Solo Piano Competitiont. Ezután önálló koncertet ad meghívott szólistaként a Montreux-i Jazz Fesztiválon és az I.A.J.E. konferenciáján New Yorkban. Rendszeresen lép fel saját repertoárjával különböző nemzetközi fórumokon (London, Brüsszel, Berlin stb.), ennek az időszaknak lesz a gyümölcse a 2000-ben és 2001-ben megjelenő szóló-, illetve trióalbum.

2001-ben felvételt és teljeskörű ösztöndíjat nyer a Los Angeles-i Henry Mancini Institute-ba, ahol olyan hírességekkel játszhat együtt, mint Randy Brecker, Christian McBride, Roy Hargrove, Vince Mendoza, Bob Belden, Patti Austin, Dave Carpenter vagy Peter Erskine.

2003-ban elnyeri a Fulbright-ösztöndíjat, amelynek köszönhetően megkezdi posztgraduális tanulmányait a világhírű New England Conservatoryn, Bostonban. Itt 2005 májusában szerzi meg Masters-diplomáját. A Bostonban töltött produktív évek alatt két fantasztikus mestere van: Bob Brookmeyer, akitől zeneszerzést és hangszerelést, illetve Danilo Perez, akitől jazz-zongorát tanul. Más kiváló muzsikus-tanárok is gyarapítják a tudását: Jerry Bergonzi, Steve Lacy, George Garzone, Michael Cain, Marty Ehrlich, Allan Chase vagy Ken Schaphorst. Játszik Maria Schneiderrel, Joe Lovanóval, George Russell-lel, Harvey Masonnal, Herb Pomeroyjal, George Garzone-nal, Frank Tiberivel és Tim Hagansszel; aktív részese Boston sokszínű zenei életének. Sikeres koncerteket ad New Yorkban is. Hazatérései alkalmával többször lép fel az egész világon elismertségnek örvendő olasz altszaxofonossal, Rosario Giulianival.

2005 nyarán saját triójával szoros, nemzetközi érvényű együttműködésbe kezd volt tanárával és mentorával, Bob Brookmeyerrel. Közös projektjük az általa írt, saját kompozíciókból álló repertoárra épül, amelyet az Artist Share (New York) gondozásában várhatóan még 2005-ben lemezre vesznek.

2006-ban elnyerte a Párizsi Főpolgármesteri Hivatal fődíját a Martial Solal Nemzetközi Jazz Zongoraversenyen.

2018-ban a Kaliforniában megrendezésre kerülő ASCAP/Symphonic Jazz Orchestra "George Duke Commmissioning Prize" győzteseként a Symphonic Jazz Orchestra egy ez alkalomra készült darabját fogja bemutatni 2022 őszén Kaliforniában.

2020 februárjában "Resources" for string orchestra - a "third stream" című zenekari darabját a bécsi Musikvereinben mutatta be a Tonkuenstler Orchester és Peter Erskine.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Lemezajánló
További lemezek