BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Szabó Péter
Név: Szabó Péter
Születési hely: Marosvásárhely (Tirgu Mures - Ro)
Születési dátum: 1963
Hangszer: cselló
 
Szabó Péter, a legelismertebb magyar gordonkaművészek egyike, 1963-ban született Marosvásárhelyen, muzsikus családban. Édesapja Szabó Csaba, zeneszerző.

Felsőfokú zenei tanulmányait a kolozsvári Zeneakadémián végezte, ahol 1985-ben kitüntetéssel diplomázott. Ezt követően a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult Mező László, Rados Ferenc és Kurtág György diákjaként. 1991-ben kitüntetéssel diplomázott. Részt vett Perényi Miklós, Erkki Rautio, A. Meunier, T. Kühne és Sebők György mesterkurzusain.

Számos zenei verseny - a Román Nemzeti Verseny, a Markneukircheni Nemzetközi Verseny - díjazottja, és Genfben a Zenetudósok Nemzetközi Szövetségének kitüntetését is elnyerte. 2002-ben elnyerte a Gramofon Magazin Magyar Klasszikus Díját, az Év Legjobb Magyar Komolyzenei Előadója díjat.

13 éves korában adta elő első szóló koncertjét, majd 1989-93 között az Országos Filharmónia szólistája volt, azóta is rendszeresen ad szóló koncerteket. Több zenekar szólócsellistája volt: Camerata Salzburg, World Orchestra for Peace - amelyet Solti György alapított, jelenleg a Budapesti Fesztiválzenekar szólócsellistája.

Szólistaként és kamarazenei együttesek résztvevőjeként Európában, az Egyesült Államokban, a Távol-Keleten és Dél-Amerikában koncertezik. Nemzetközi karrierjének legjelentősebb helyszínei: Wigmore Hall - London (Master Series), Musikverein (artist in residence) és Konzerthaus - Bécs, Mozarteum - Salzburg, Tonhalle - Zürich, Konzerthaus - Berlin, Conservatorie - Genf. Alkalma volt bemutatkozni számos nemzetközi fesztiválon is, mint például a Casals Fesztivál, Prades (Franciaország), a Normandiai Október Fesztivál (Franciaország), a Salzburgi Ünnepi Játékok, az Aldeburgh Fesztivál (Anglia), a Stockholmi Royal Palace Fesztivál, a Bad Kissingeni Nyári Fesztivál (Németország), és az Isztambuli Zenei Fesztivál, Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Szólistaként olyan rangos európai zenekarokkal lép fel, mint a salzburgi Camerata Academica, a Magyar Rádió Zenekara, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, és a Budapesti Fesztiválzenekar, olyan kiváló karmesterekkel dolgozott együtt, mint Yehudi Menuhin, Fischer Iván, Vásáry Tamás és Peter Keuschnig. Világhírű művészek választották kamara-partnerül, többek között Kocsis Zoltán, Till Fellner, Pierre-Laurent Aimard, Szabadi Vilmos, Alexander Lonquich, Krausz Adrienne, Alexander Janiczek és Yurij Bashmet.

1996-ban Takács-Nagy Gáborral és Várjon Dénessel közösen megalakították a Takács-Várjon-Szabó Triót.

Rendszeresen vezetett mesterkurzusokat az Európai Mozart Akadémián (Alapította Végh Sándor), Bulle-ben (Svájc), Sao Pauloban (Brazil). Számos felvételt készített a Hungaroton, a Naxos, az Electrecord és a BBC megbízásából. Ezeken Beethoven, Haydn, Pleyel, Chopin, Liszt, Dohnányi, Koessler, Moór, Goldmark, Rózsa, Lajtha, Terényi műveit rögzítette. 2002-ben a Hungaroton lemezkiadó céggel, a világon elsőként vette fel I. Pleyel gordonkaversenyeit, amely művek magyarországi ősbemutatóit is ő tartotta. 2005-ben a Simrock (Boosey & Hawkes) kiadó felkérésére megjelenteti Ignaz Pleyel összes gordonkaversenyét, melyekhez zongorakivonatot készített és kadenciákat komponált.

Kamarazenei és szóló repertoárja a reneszánsz daraboktól napjaink zenéjéig terjed. Pályafutásának kezdete óta tudatosan játssza magyar szerzők, határon-túli magyar zeneszerzők (Dohnányi Ernő, Goldmark Károly, Lajtha László, Liszt Ferenc, Rózsa Miklós, Veress Sándor) műveit, gyakran szólaltatja meg kortárs zeneszerzők (Eötvös Péter, Eröd Iván, Gémesi Géza, Kurtág György, Ligeti György, Kocsár Miklós, Szabó Csaba, Terényi Ede) szerzeményeit a nagyközönség előtt. Veress Sándor Szóló Szonátájának magyarországi és németországi ősbemutatója, Lajtha László Trio Concertante angol bemutatója Londonban (Wigmore Hall), és Kurtág György szólódarabjainak aldeburgh-i és aschau-i fesztiválon történő előadása fűződik a nevéhez. Művészi elkötelezettsége, hogy széles közönséggel megismertesse a magyar és nemzetközi csellóirodalom ritkábban játszott remekeit.

Díjak:
2011 - Liszt-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek