BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Tzumo Árpád
Név: Tzumo Árpád
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1980
Hangszer: zongora
  www.facebook.com/Tzumo.Arpad
Együttes: Tzumo Electronic Dreams/László Attila Quintet/Bacsó Kristóf Triad/Pecze Balázs Quintet
 
Tzumo Árpád 1980. január 29-én született, zenész családban, hétéves korában kezdett zongorázni. A Weiner Leó Konzervatóriumban folytatott klasszikus tanulmányait 16 évesen szakította meg, hogy jazzt tanuljon Márkus Tibor felügyelete alatt az Erkel Ferenc Zeneiskolában.

Első nagy sikere 1998 tavaszán a Magyar Rádió Füsti Balogh Gábor zongora tehetségkutató versenyének megosztott első helyezése, amelynek fődíja egy öthetes bostoni mesterkurzuson való részvétel volt a Berklee College of Musicon, valamint a Magyar Rádió felkérése a következő években megrendezett tehetségkutató versenyek szólistáinak kíséretére. Tzumo és triója 1999-ben a szaxofonosok, 2000-ben a gitárosok, 2001-ben pedig az énekesek tehetségkutató versenyén vett részt.

2001 óta nemzetközi téren is sikert sikerre halmoz: 2001 nyarán a Jazz an der Donau verseny első helyezése - Horváth Plutó József bőgőssel és Kőfalvi Csaba dobossal - és a legjobb szólistának járó díj lett Tzumoé. 2001 szeptemberében a Jazz Hoeilaart International Contest versenyen vett részt a trió (Horváth Plutó József és Jellinek Emil), és Európa, Amerika és Ausztrália legjobbjait maga mögé utasítva a verseny történetében először - az összes fődíjat megnyerte: a legjobb triónak és a kötelező darab leginvenciózusabb előadásáért járó díjakat, illetve Tzumo kapta a legjobb szólistának járó díjat. 21 évesen bekerült a Blue Note katalógusba.

2001 novemberében jelent meg Tzumo első önálló CD-je, My Time címmel. A lemezen triójával játszik, Plutóval és Emillel, a címadó számban közreműködik Hárs Viktor (rap) is. 2002-ben Tzumonak ítélték a 2001-es eMeRTon Díjat Az év kiemelkedő jazz eseménye kategóriában. Júniusban a trió megkapta a Sláger Rádió Az év fiatal jazz tehetségeinek járó díját.

2002-ben E-MerTon díjban részesült, a Sláger Rádió pedig az Év fiatal jazztehetségeinek járó díjat adományozta neki. Egy évvel később az 50 legsikeresebb magyar fiatal közé választották. 2004-ben My time című lemeze megkapta a a Gramofon-díjat. 2008-ban Márciusi Ifjak díjban részesült.

2009-ben mint dalszersző és producer készitett lemezt Bery-vel az EMI recordnál. Két video klip is készült (VeledNélküled) cimű szám és egy uj Duett Váczi Eszter közreműködésével (Gyere éljük ujra át).

2011-ben meghívást kapott mint tanár a Snétberger Tehetségkutató Központba, amely Snétberger Ferenc gitárművész szakmai irányításával működik. A központ 2011 júniusától évente 60 tehetséges, 12-20 éves roma fiatalnak nyújt lehetőséget zenei tehetségük kibontakoztatására.

2011 decemberében jelent meg a Freedom Live at the Budapest Jazz Club című lemez, amelyen Borlai Gergő és Tzumo közös szerzeménye (India) egészen új hangzást teremt. A koncert hangulatát nyújtó lemezen Bacsó Kristóf (Lunar Dance) új szerzeménye is hallható.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek