BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Onczay Csaba
Név: Onczay Csaba
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1946
Hangszer: cselló
E-mail: onczay@chello.hu
Tel.: (+36 1) 457 0721
Fax: (+36 1) 457 0722
Link: www.onczay.com
 
1946. december 29. Budapest

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Friss Antal tanítványa volt, később a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Sirinszkij, és Sienában Andre Navarra voltak a mesterei. Miután befejezte tanulmányait hazatért és a Zeneakadémia tanára lett. 1971 óta professzor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2002-ben vendégprofesszor volt az egyesült államokbeli Oberlinben, 2006. szeptember 1-től pedig vendégprofesszor a szintén egyesült államokbeli Bloomingtonban. Számos nemzetközi versenyen elért díjai közül a két legfontosabb a budapesti Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaversenyen (1973), és a riói Villa Lobos-versenyen (1976) elért két első helyezése.

Szólistaként fellépett Európa, Amerika és a Távol-Kelet jelentősebb hangversenytermeiben, nagy sikert aratott többek között a Bécsi Szimfonikusokkal, a lipcsei Gewandhaus Zenekarral, a RAI Zenekarral és több amerikai együttessel is. Mesterkurzusokat vezet Svájcban, Olaszországban, Németországban, az Egyesült Államokban és Japánban. Számos rádió- és TV-felvétele mellett CD-re vette Carl Philipp Emanuel Bach, Schumann, Edouard Lalo, Villa Lobos és Dohnányi műveit, Beethoven összes szonátáját és Johann Sebastian Bach szólószvitjeit is. Számos kortárs mű bemutatása fűződik nevéhez, több magyar zeneszerző írta és ajánlotta számára műveit. Firenzében két évig karmestere volt egy saját maga által alapított zenekarnak, és rendszeres vendége a legrangosabb hazai és külföldi fesztiváloknak is.

Kodály Szólószonátájának kimagasló interpretálásáért Liszt-díjjal tüntették ki 1976-ban. 1986-ban Érdemes Művész címet, 1993-ban hazai és nemzetközi előadóművészi sikereinek elismeréseként Kossuth-díjat, 2004-ben Bartók-Pásztory díjat kapott.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével

Onczay Csaba aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek