BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Tihanyi Gellért
Név: Tihanyi Gellért
Születési dátum: 1953
Hangszer: klarinét/basszusklarinét
 
1953 - 2021. december 31.

Tihanyi Gellért 1953-ban született. Nyolcéves korában kezdte zenei tanulmányait. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott, ahol Vécsei István, Kovács Béla, Kurtág György, Simon Albert és Pernye András voltak a mesterei.

Tagja volt a Magyar Állami Operaház zenekarának, majd a kortárs zenét játszó 180-as csoportnak, de gyakran koncertezett a Budapesti Kamaraegyüttessel, a Takács-Nagy és a Bartók vonósnégyessel, valamint a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával is. A klarinétirodalom klasszikus művei mellett rendszeresen játszott kortárszenét, hallható (többek közt) Kurtág György, Melis László, Faragó Béla darabjainak rádió-, illetve lemezfelvételein; nevéhez fűződik Steve Reich New York Counterpoint című művének magyarországi bemutatója. 2001-ben "Kurtág, Bartók, Faragó, Stravinsky, Reich" címmel jelent meg szólóalbuma a BMC Records gondozásában. Pályája során mindvégig megőrizte nyitottságát más műfajok iránt: rádiójátékok, filmek, jazz- és rockzenészek felvételeiben is közreműködött.

Szólistaként és kamaramuzsikusként is számos magyar és külföldi szerző művének ősbemutatója fűződik nevéhez. Vendégszerepelt az Egyesült Királyságban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Csehországban és Szlovákiában. Játékát professzionalizmus, vagány virtuozitás, érzékenyen olvadó, viaszosan lágy, éneklő klarinéthang jellemezte, kamarapartnerként türelem és derű kísérték.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek