BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Erdélyi Csaba
Név: Erdélyi Csaba
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1946
Hangszer: brácsa
 
Erdélyi Csaba 1972-ben, máig egyedülálló módon brácsával nyerte meg a londoni Flesch Károly Hegedűverseny. A Flesch-díj azonnal elindította nemzetközi pályafutását, és Szigeti és Serkin egyszerre hívta meg a Marlboro Fesztiválra (USA), ahol Casals-szal is együtt dolgozhatott.

Erdélyi először Lukács Pál növendéke volt, később Yehudi Menuhinnál és Bruno Giurannánál tanult. Menuhin hangversenytársa lett, számos országban játszottak együtt versenyműveket és kamarazenét. Erdélyi Csaba számos koncerten és hangfelvételen szerepelt, többek között Jessye Norman, Schiff András, Yong Uck Kim, Yo-Yo Ma vagy Sir Neville Marriner (Amadeus című film zenéje). Szólólemezeket készített a Decca, Philips és Nimbus cégeknél. Vezető brit zenekarokkal játszott brácsaversenyeket a Royal Festival Hallban, BBC Promenade koncerteken, és főbb nemzetközi zenei fesztiválokon olyan karmesterekkel, mint Riccardo Muti, Raymond Leppard, Sir Colin Davis, Andrew Davis.

Erdélyi Csaba 1974-78 között a londoni Philharmonia zenekar szólóbrácsása volt. 1981-től 87-ig a Chilingirian Vonósnégyes mélyhegedűse és egyidejűleg a Guildhall School of London brácsaprofesszora. Világszerte brácsa és kamarazene mesteriskolát tartott. A Man szigetén megrendezett első Lionel Tertis Nemzetközi Brácsaverseny védnöke és zsűritagja volt.
Mint Magyarország és Nagy-Britannia kettős állampolgára, Erdélyi jelenleg az Egyesült Államokban, Indiana államban, Bloomingtonban él. Mint brácsa- és kamarazeneprofesszor az Indiana és Rice Egyetemeken tanít, ahol egy új tantárgy oktatását is elindította A brácsa és a brácsisták története címmel.

A koncertek, hangfelvételek és a tanítás mellett Erdélyi Csaba sok időt szentel zenekutatásra és kiadásra, az eredeti kéziratok tiszteletben tartásával. Ő volt az első, aki Bartók Brácsaversenyét elismert Bartók-kutatók támogatásával kézirat-hűen restaurálta és előadta. A premierre 1992-ben került sor a Budapesti Filharmónia zenekarának előadásában, Erich Bergel vezényletével.

Erdélyi Csaba egy 1991-ben, Joseph Curtin hangszerészmester (Ann Arborban, Michigan) által készített brácsán játszik.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
mustMEET Composers | Magnus Lindberg
Könyvtár
Reflektorfényben | Solti Árpád és Hidas Frigyes versenyművek
Szent István-terem
Remekűvek Gödöllőn | Gyöngyösi Levente: Sinfonia Concertante
Művészetek Háza
Lemezajánló
További lemezek