BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Lantos István
Név: Lantos István
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1949
Hangszer: zongora/orgona
 
A Bartók Béla zeneművészeti Szakközépiskolában Tusa Erzsébetnél tanult, ezután zongoristaként és orgonistaként szerzett diplomát kitüntetéssel a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol Solymos Péter növendéke volt.

A hetvenes években feltűnt előadóművész-nemzedék egyik legsokoldalúbb előadó egyénisége. Nemcsak kiváló zongoravirtuóz és kamarazenész, hanem rendkívüli improvizációs készséggel rendelkező orgonaművész is, mindezen felül pedig vérbeli pedagógus.

1969-ben sikerrel mutatkozott be Bayreuthi Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon, Bartók III. zongoraversenyét játszotta. Ugyanitt 1970-ben is fellépett, ekkor Messiaen Zongoraversenyét adta elő Pierre Boulez vezényletével.

Az európai országokon kívül az Egyesült Államokban és Japánban is visszatérő vendég, zenekari és szólóesteken kívül kurzusokat is tart. 1973 óta a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora. 1986-tól 1989-ig Japánban a Szapporói Egyetem vendégprofesszora. Valamennyi hangfelvétele a Hungaroton gondozásában jelent meg.

1984-től 1986-ig a zongoratanszék vezetője, 1994 és 1997 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A Liszt Ferenc Társaság elnöke, világszerte rendszeresen vesz részt zongora és orgonaversenyek zsűrijének munkájában.

Lantos István 2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának rendes tagja.

Díjak, elismerések
1976 Liszt-díj
1992 Bartók-Pásztory-díj
1998 Érdemes Művész
2001 Földes Andor-emlékérem
2016 Magyarország Kiváló Művésze díj
2018 Kossuth-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Dohnányi Quartet 4/2. | Bartók, Dvořák, Huszár, Jeney
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek