BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Solti György
Név: Solti György
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1912
Hangszer: karmester
 
1912. október 21., Budapest - 1997. szeptember 5., Antibes

Solti György, századunk egyik legkitűnőbb karmestere, az európai és amerikai zenei világ egyik vezető egyénisége 1912. október 21-én született Budapesten.

A Mester első hangfelvételeit 1947-ben a DECCA kiadónál, zongoristaként Kulenkampff-al (Brahms és Beethoven hegedűszonáták) majd zongoristaként és karmesterként a zürichi Tonhalle Zenekarral (Beethoven Egmont- nyitány) készítette. Több mint 50 évig hűséges volt a DECCA kiadóhoz, melynek gyümölcse 250-nél több, csodálatos felvétel, köztük 45 teljes opera felvétellel. E hatalmas zenei örökség nagyrészt a Bécsi Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, valamint a Chicagói és a Londoni Szimfonikus Zenekarral készült. Felvételeiért számos nemzetközi elismerésben volt része. 32 Grammy-díjával mind a komoly, mind a könnyűzenei művészek körében az első helyen áll.

Solti György Zeneakadémiai tanulmányait zongora- és zeneszerzés szakon 1927 és 1931 között végezte, tanárai Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán voltak. Bár első koncertjén zongoristaként debütált, nem sokkal később a Magyar Állami Operaház karmesterként szerződtette. 1937-ben Toscanini a Salzburgi Fesztiválra őt választotta másodkarmesterének.

A második világháború kitörése előtt Solti György Svájcba menekült, ahol ismét zongoristaként kereste kenyerét. 1942-ben Genfben a zongoristák nemzetközi versenyén első helyezést ért el.

A háború után, 1946-ban az amerikai katonai közigazgatási kormány meghívására Münchenben Beethoven Fidelio című operáját vezényelte, akkora sikerrel, hogy felajánlották neki a Bajorországi Állami Opera zeneigazgatói posztját. Az ezt követő hat évben Solti igazgatása alatt az Opera visszaszerezte régi rangját és jó hírnevét. Müncheni kinevezése alatt felélesztette a Salzburgi Ünnepi Játékokat, valamint fellépett Bécsben, Berlinben, Párizsban, Rómában, Firenzében és Buenos Airesben is.

1952-től kilenc éven át a Frankfurti Opera művészeti és zeneigazgatója, 1961-től 1971-ig a Covent Garden zeneigazgatója volt, majd 1992-ben tiszteletbeli zeneigazgatóvá nevezték ki. A Királyi Operaház (Soltinak köszönhetően) kiemelkedő nemzetközi sikert aratott Az árnyék nélküli asszony, Mózes és Áron valamint Wagner Ringjének angliai premier-előadásával. A DECCA kiadónál, a Bécsi Filharmonikusokkal készítette el (hét év alatt!) minden idők talán egyik leghíresebb felvételét, az egy lemezen rögzített teljes Ring-trilógiát, mely egyben az első teljes stúdiófelvétel is.

Solti György emlékezetes együttműködése a Chicagói Szimfonikusokkal 1954-ben a Raviniai Fesztiválon kezdődött. A zenekarhoz legközelebb a Lyric Opera vendégeként 1956-ban tért vissza, A walkür, a Salome és A végzet hatalma karmestereként. A Chicago Orchestra Hall színpadán 1965. december 9-én debütált, zeneigazgatóként első koncertjeit 1969 szeptemberében tartotta. Solti György 22 évig (1969-1991) állt a zenekar élén. Munkájának köszönhetően a zenekar kivételes nemzetközi hírnévre tett szert. Első közös külföldi turnéjuk 1971-ben volt.

Solti György haláláig korát meghazudtoló aktív életet élt, minden napját kitöltötték a koncert meghívások és egyéb kötelezettségek. Naptárában már a XXI. századra is voltak feljegyzések.

A zenekultúra területén végzett kivételes munkájáért 1972-ben II. Erzsébet lovaggá ütötte. 1979-től 1984-ig vezető karmesterként és zeneigazgatóként, majd nyugalmazott karmesterként működött a Londoni Filharmonikusok élén. Solti az oxfordi, londoni, durhami, leedsi és surrey-i, az amerikai Yale és Harvard, a chicagói Roosevelt és De Paul egyetemektől, valamint az Eastman zeneiskolától tiszteletbeli zenei doktori fokozatot kapott. A bölcsészettudományok tiszteletbeli doktora címmel tisztelte meg a Greenville-i Furman Egyetem, Dél-Karolinában. E kitüntetések sorát a Bolognai Egyetem által adott zenei, művészeti és drámaköltészeti tudományok tiszteletbeli doktori címe zárja.

A legtöbb Grammy-díj tulajdonosaként Solti György számos más rangos díjat is nyert. 1989-ben a Királyi Filharmonikus Társaság Nagy-Britannia legmagasabb rangú kitüntetésével, az Arany Medállal jutalmazta. (A korábbi kitüntetettek között volt Johannes Brahms, Richard Strauss, Arturo Toscanini és Igor Stravinsky). A londoni Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagja volt. 1985 szeptemberében Solti Györgyöt a németországi Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke a Honoris Causa professzora címmel tiszteli meg. A Német Szövetségi Köztársaság a Lovagi Érdemrend Parancsnoki Keresztje címet, majd 1987-ben a Loyola-Mellon Humanities-díjat adományozta neki. Ugyanebben az évben, 75. születésnapja alkalmából a Medal of Merit-díjjal, Chicago legmagasabb kitüntetésével tisztelték meg és bronz mellszobrot emeltek tiszteletére a Lincoln Parkban. Magyarország a Magyar Zászlórenddel, a Musical America pedig az év muzsikusa címmel tüntette ki.

1988-ban a chicagói Városi Polgári Művészeti Alapítványtól (Union League Civic and Arts Foundation) megkapta az Edward Moss Martin-díjat, majd 1992-ben a dániai Leonie Sonning Zenei-díjat. 1990-ben Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal tüntették ki. 1993-ban vehette át a Magyar Érdemrend Középkeresztjét csillaggal és a legmagasabb német címet, a Grosses Verdienstskreuz mit Stern und Schulterband kitüntetést. Ugyanebben az évben, 80. születésnapja alkalmából és a Bécsi Filharmonikusokkal való, több mint 40 éven át tartó együttműködéséért a zenekar megalapította, és elsőként Solti Györgynek ajándékozta a Hans Richter-díjat. 1993 decemberében megkapta a Kennedy Center kitüntetést és a belga Commandeur de l'Ordre de Leopold címet. 1994-ben Portugália elnökétől átvette az Ordem Militar De Santiago De Espada-díjat, az ország legmagasabb polgári kitüntetését (előtte zenészként Stravinsky kapta meg a címet 1954-ben). A francia Becsületrend tulajdonosa, majd 1995-ben megkapta a Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres címet is. 1996-ban Olaszországban is átvehette a Becsületrend Lovagja címet, majd a párizsi Académie du Disque Lyrique megalapította a Solti-díjat, amelyet minden évben egy-egy kiemelkedő fiatal énekes nyerhet el. A rangos kitüntetés első díjazottja az amerikai szoprán, Renée Fleming volt.

A DECCA a közelmúltban újra kiadott két klasszikus Solti-felvételt; az 1997-es legendás Ring-ciklust, majd 1998 őszén egy Strauss-sorozatot.

1998 októberében, halála után egy évvel, a londoni Royal Albert Hall-ban Solti György emlékére koncertet tartottak, amelyet a TV élőben közvetített, és az eseményről hangfelvétel is készült. A gálán a Londoni Filharmonikusok kíséretében többek között Msztyiszlav Rosztropovics, Angela Gheorghiu, Anne Sofie von Otter, Maxim Vengerov és Zubin Mehta szerepelt. A hangversenyen adományokat gyűjtöttek a Solti Alapítványnak. A zenei nevelés és a fiatal tehetségek támogatása céljából létrehozandó nemzetközi alapítvány gondolatát még halála előtt vetette fel Solti György. A budapesti ház falán, Solti gyermekéveinek helyszínén, emléktáblát avattak a Mester tiszteletére.

Solti György 1997. szeptember 5-én hunyt el Dél-Franciaországban (Antibes). Hamvait kérésére Bartók sírja mellett helyzeték örök nyugalomra.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
CentriFUGA produkció: Befejezetlen Contrapunctus
FUGA
Lemezajánló
További lemezek