BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Csetényi Gyula
Név: Csetényi Gyula
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1940
Hangszer: fuvola
Együttes: Magyar Barokk Trió
 
Zenei tanulmányait Baján, a Liszt Ferenc Állami Zeneiskolában kezdte, majd a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában folytatta. 1961-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója, ahol 1966-ban Hartai Ferenc növendékeként szerezte meg fuvolaművészi-tanári diplomát. 1967-től 2 éves magyar állami ösztöndíjjal képezte tovább magát Lipcsében, a Mendelssohn Akadémián Erich List professzornál. 1965-ben osztrák ösztöndíjjal a salzburgi Mozarteumban tanult Karlheinz Zoeller professzornál.
A főiskolai évek alatt a Gyöngyösi Állami Zeneiskola tanára volt, 1970-ben nevezték ki a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanárává, ahol jelenleg általános igazgatóhelyettes és gyakorlati tanítást vezető tanár. 1968-70 a MÁV Szimfonikusoknál, majd 1970-74 között az Állami Hangverseny Zenekarban játszott.
1976-84-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debereceni Tagozatán tanított, majd 1987-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Miskolci Tagozatán dolgozik, ahol 1989-től az egyetemi ágazaton is tanít, 1995-ben pedig tanszékvezetői megbízást kapott. Számos növendéke, országos és nemzetközi versenyek díjazottjai, ma már külföldön és itthon vezető pozíciókat töltenek be a zenei élet különböző területein. Mint zsűritag rendszeresen részt vesz a hazai versenyek elbírálásában, de meghívást kapott nemzetközi versenyek zsűrijében is: 1993 Olaszország, 1996 Bayreuth, 1998 és 1999 Temesvár. Az Oktatási Minisztérium felkérésére kidolgozta a szakközépiskolai fuvola szak tantervét (NAT), neve szerepel az Országos Szakértői és az Akkreditációs Szakértői Névjegyzékben.
1970-ben Magyar Barokk Trió néven kamaraegyüttest alapított. Mind az együttessel, mind önállóan rendszeres koncerttevékenységet folytat itthon és külföldön. Bemutatkozó hangversenye 1970-ben Frankfurt am Main-ban volt. Fellépett Csehországban, Bulgáriában, Szlovákiában, Spanyolországban, Lengyelországban, Svájcban, Németországban, Hollandiában, Norvégiában, Franciaországban, Belgiumban több alkalommal. Számos rádiófelvételt készített a budapesti, a bécsi, burgenlandi, grazi, pozsonyi rádiónál, illetve a magyar, német, spanyol, lengyel televízióban. 21 új magyar mű bemutatóját, és első felvételét ő készítette. A közel 1200 fellépése alatt Európa szinte minden országában koncertezett.
1983 óta évente szervezi Baján a Pro Musica Nemzetközi Nyári Akadémiát, ahol a legkiválóbb hazai és külföldi tanárok nyújtanak a zenélni vágyó fiataloknak magas szintű továbbképzési lehetőséget. A Nyári Akadémiának ma már nemzetközi híre van, a hazai hasonló rendezvények között kimagasló helyet foglal el.
1991-ben javaslatára szerveződött meg a Magyar Fuvolás Társaság, amely mára több, mint ötszáz tagot számlál.
1995-99 között a Zenetanárok Társaságának (ZETA) alelnöke volt.
Művészi tevékenységéért 1983-ban SZOT-díjat, a mai magyar zene bemutatásáért és propagálásáért 1989, 1990, 1992, 1993, 1994, 1998-ban Artisjus-díjat kapott. 1995-ben a Kulturális Miniszter Németh László-díjjal tüntette ki. 1996-ban a Magyar Fuvolás Társaság legmagasabb szakmai elismeréseként, Doppler-díjat adományozott neki.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
II. Sonus Cordis Zenei Napok | Az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje
Szent András Kastély
DOME_LIVE 004 – Ligeti György: Kamarakoncert-részlet + EJTECH: Formalized Music for 4 Winds
Magyar Zene Háza
Orbán György 75 - Kamaraest a zeneszerző tiszteletére
Koncertterem
Lemezajánló
További lemezek