BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kiss András
Név: Kiss András
Születési dátum: 1942
Hangszer: hegedű
Együttes: Új Budapest Vonósnégyes (New Budapest Quartet )
 
Zenei tanulmányait ötéves korában kezdte az Újpesti Állami Zeneiskolában Kalina Erzsébet növendékeként, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolába Lányi Margit osztályába került. Az V. konzervatóriumi év elvégzése után 1960-ban korkedvezménnyel felvették a Zeneművészeti Fősikolára, ahol Ney Tibor tanítványaként végzett 1965-ben kitűnő minősítéssel. 1965 és 68 között állami ösztöndíjakkal Michail Waiman professzornál zenei aspirantúrát végzett. A kandidátusi minimum vizsgákat a leningrádi Rimszkij Korszakov Konzervatóriumban tette le. 1968-ban a lipcsei Nemzetközi Bach versenyen III. helyezett lett, valamint elnyerte a Bach-díjas hegedűművész címet. 1969-ben a Magyar Rádió Országos Hegedűversenyen a II. díjas. 1971-től 1988-ig az Országos Filharmónia szólistája. Mint szólista, és mint kamarazenész rendszeresen koncertezik Európában, az USA-ban, Kanadában, Közép- és Dél-Amerikában, Japánban, Dél-Afrikában, Közel- és Távol-Kelet több országában. 1990-ben Kobayashi Ken Ichiro az akkori Állami Hangversenyzenekarhoz hívta. A Zeneakadémián 1968-tól tanít, 1984 óta docensi beosztásban, 1995-től a vonós tanszék vezetője. A világ számos országában mesterkurzusokat vezet. 1989-ben az USA-ban tanított a Michigan State University-n.
Együttesével az Új Budapest Vonósnégyessel 1971-ben két hónapos amerikai mesterkurzuson vett részt Székely Zoltán és a Magyar Vonósnégyes meghívására. 1971-ben a bécsi Haydn versenyen harmadik, a római Carlo Jachinó versenyen második díjat, 1973-ban a budapesti Weiner Leó versenyen harmadik díjat nyertek.

Díjak, elismerések
1991 Magyar Művészetért Díj
1995 Lyra Díj
1997 Liszt Ferenc-díj (csoportos)
2004 Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
HoME - House. Music. Europe. FELHÍVÁS művészeknek
Ausztria, Magyarország, Szerbia, Spanyolország
A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje
Zeneakadémia
ELMARAD | Molnár Anna és Osztrosits Éva koncertje
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek