BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Frankl Péter
Név: Frankl Péter
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1935
Hangszer: zongora
 
1935 október 2., Budapest

Világhírű magyar származású brit zongoraművész.

Diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte, tanulmányait Hernádi Lajos, Kodály Zoltán és Weiner Leó irányítása alatt végezte. 1958-ban emigrált Magyarországról. Az 50-es évek végén több nemzetközi versenyen is győzelmet aratott, első díjat nyert Párizsban (1957, Marguerite Long), Münchenben (1957) és Rio de Janeiroban (1959).

Nemzetközi karrierje a 60-as években indult el, 1962-ben debütált Londonban, 1967-ben pedig New Yorkban mutatkozott be a Széll György vezényelte Cleveland Orchestrával. Ezt követően a világ vezető zenekaraitól kapott felkéréseket, az Egyesült Államokban koncertezett a Chicagói, Bostoni, San Franciscói, Philadelphiai, Washingtoni, Los Angelesi és Pittsburghi Szimfonikus zenekarokkal. Fellépett a Berlini Filharmonikus Zenekar, a Lipcsei Gewandhaus, az Amszterdami Concertgebouw, az Orchestre de Paris, az Izraeli Filharmonikusok, valamennyi londoni és számos más európai zenekarral. Olyan világhírű karmesterekkel dolgozott, mint Abbado, Ashkenazy, Barbirolli, Boulez, Davis, Doráti, Ferencsik, Fischer, Haitink, Kempe, Kertész, Leinsdorf, Maazel, Masur, Muti, Sanderling, Solti, Széll.

Turnézott Japánban, Koreában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában, több, mint húsz alkalommal lépett fel a BBC Promenade koncerteken Londonban, gyakori vendége az Edinburgh, Cheltenham, Aldeburgh, Aspen, Chautauqua, Hollywood Bowl, Marlboro, Norfolk, Ravinia, Santa Fé, Verbier és Kuhmo fesztiváloknak. Számos Edinburgh-i fellépése közül kiemelkedik az a koncert, melyen Britten Zongoraversenyét adta elő a szerző vezényletével. A Budapesti Fesztiválzenekar társaságában közreműködött a Yehudi Menuhin által vezényelt egyik utolsó koncerten, a bukaresti Enescu Fesztiválon. Kamarapartnerei többek között Pauk György, Csaba Péter, Schiff András, Vásáry Tamás, Ralph Kirshbaum, Kyung Wha Chung, valamint a Bartók, Amadeus, Fine Arts, Lindsay, Guarneri, Borogyin, Tokyo, Panocha, Takács és Vermeer Vonósnégyesek.

Magyarországra a hetvenes évek elején tért vissza először. Azóta rendszeresen szerepel zenekari, szóló és kamarazene koncerteken. A világ minden táján tart mesterkurzusokat és részt vesz nemzetközi versenyek zsűrijében. Lemezre vette Debussy és Schumann összes zongoraművét, továbbá Chopin, Schubert, Beethoven és Bartók szóló műveket, zenekarral Mozart, Brahms, Mendelssohn, Schumann és Chopin zongoraversenyeket, Mozart, Brahms, Schubert, Schumann, Dvořak, Dohnányi, Martinu és Bartók kamaraműveket. A 90-es években jelent meg Magyar Antológia címmel az a felvétel, amelyen Bartók, Kodály, Weiner és Kurtág darabjain kívül Szőllősy András Paesaggio con morti című, Frankl Péternek dedikált műve is szerepel.

Jelenleg Londonban él, vendégprofesszorként az egyesült államokbeli Yale Egyetemen tanít. Művészi tevékenységéért a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével és Középkeresztjével tüntették ki. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli professzora.

2021-ben Pro Cultura Hungarica-díjban részesült.


Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Lemezajánló
További lemezek