BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Szőnyi Olga
Név: Szőnyi Olga
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1933
Hangszer: ének - mezzoszoprán
 
1933. július 2., Budapest – 2013. január 22., Budapest

Már gyermekként Lichtenberg Emilnél, majd 1950-től az Operaház kórusában énekelt. Közben a Zeneakadémián dr. Sipos Jenő és Varga Pál növendékeként tanult énekelni.

1952-ben lett az Operaház magánénekesnője, ahol első jelentős szerepe 1954-ben a Don Carlos (Verdi) Eboli hercegnője volt, mely A kékszakállú herceg vára (Bartók) Juditjával együtt pályája legemlékezetesebb alakításai közé tartozott. (Például ő volt Eboli a Don Carlos 1969-es nagysikerű felújításán Gianandrea Gavazzeni vezényletével, Juditot pedig Európa és Amerika számos operaházában és hangversenytermében is sikerrel szólaltatta meg.)

Minden regiszterében kiegyenlített gyönyörű hang, színpadra termett külső, nagy színészi készség és átélés jellemezték művészetét. Különösen a romantikus és a 20. századi operák hősnőit formálta meg nagy sikerrel. Ideális Amneris (Aida), Carmen (Bizet), Vénusz (Tannhäuser), Brangäne (Trisztán és Izolda), Brünnhilde (A walkür), Sába királynője, Marina (Borisz Godunov), Gertrudis (Bánk bán) és Leonóra (Fidelio) volt, de sikerrel énekelte Dorabella (Cosi fan tutte), Zaira (A török Itáliában), Lady Pamela (Fra Diavolo), Octavian (A rózsalovag), Heródiás (Salome), a Komponista (Ariadne Naxos szigetén), Concepción (Ravel: A pásztoróra), Geschwitz grófnő (Berg: Lulu), Lady Milford (Einem: Ármány és szerelem), Kádár Kata (Hajdú Mihály), Jancsi (Humperdinck: Jancsi és Juliska), Cluvia és Éva anyja (Ránki: Az ember tragédiája) szerepét is.

Sokat vendégszerepelt külföldön, Csehszlovákiában, a Szovjetunióban, Belgiumban, Ausztriában, de énekelt Londonban, Montrealban, Bostonban, Chicagóban és New Yorkban is. 1962 és 1965 között a kölni opera, 1979-től pedig a bécsi Staatsoper állandó vendége volt.

Batta András búcsúztatójában így méltatta: „Szőnyi Olga éneklésre, pontosabban drámai figurák énekléssel való megjelenítésére született. Aki csak egyszer is találkozott vele, azonnal megérezte a nagy egyéniség varázsát. Ezt nem lehet mérni, ennek nincsenek indikátorai. Olyan dolog ez, ami még a művészi teljesítményen is fölül áll.”

Díjak, kitüntetések:
1962 Liszt-díj
1971 Érdemes Művész
1994 A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje
1996 A Magyar Állami Operaház örökös tagja cím
2011 Bartók-Pásztory-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek