BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kovács János
Név: Kovács János
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1951
Hangszer: karmester
 
1951. augusztus 14. Budapest

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Ábrahám Mariann (zongora) és Szelényi István (zeneszerzés) tanítványa volt. 1973-ban szerzett karmesteri diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Kórodi András és Simon Albert növendékeként.

A főiskolai diploma megszerzése után rögtön korrepetítori állást kapott a Magyar Állami Operaházban, 1976-tól pedig karmesterként szerződtették, 1987-től 1990-ig az Operaház vezető karmestereként dolgozott. 1979 és 1981 között a Bayreuth-i Ünnepi Játékok zenei asszisztense volt. A budapesti Operaházban betöltött állása mellett rendszeresen fellépett a három nagy budapesti zenekar koncertkarmestereként, emellett gyakran szerepelt a Budapesti Fesztiválzenekar vendégkarmestereként is.

Kovács János első vendégkarmestere volt a Szlovén Filharmonikus Zenekarnak, 1992 óta a Tokiói Filharmonikusok állandó, 1998 óta első vendégkarmestere. Vendégművészként fellépett még Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Svájcban, valamint a Magyar Állami Operaház társulatával Berlinben és Londonban is. A Nemzeti Filharmonikusokkal többek között Németországban és Brazíliában turnézott. Nagy sikerrel szerepelt és elismertségre tett szert opera- és koncertkarmesterként a Badeni Állami Színházban is.

Kovács János 2001-től a Budapesti Filharmóniai Társaság első vendégkarmestere. 2003-ban, 2006-2007-ben megbízott főzeneigazgató. 2007 őszétől a Magyar Állami Operaház első karmestere. Munkássága felöleli a klasszikus-romantikus operarepertoár műveit, valamint a kortárs darabokat.

Kovács János pályája során számos elismerésben részesült, 1980-ban Komor Vilmos-emlékplakettet, 1985-ben Liszt-díjat, 1991-ben Oláh Gusztáv-emlékplakettet, 1996-ban Érdemes Művész címet, 2001-ben Kossuth-díjat, 2003-ban Inter Lyra Díjat, 2004-ben Gundel Művészeti Díjat, 2007-ben Bartók-Pásztory-díjat kapott.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek