BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Fischer Ádám
Név: Fischer Ádám
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1949
Hangszer: karmester
Link: /www.adamfischer.at/about/
 
1949. szeptember 9. Budapest

Tanulmányait a Bartók Béla Konzervatóriumban, a Zeneakadémián, majd Bécsben végezte Hans Swarowsky tanítványaként 1971-ig. Az ezt követő években Franco Ferrara mesterkurzusán tanult Velencében és Sienában.

Nemzetközi karrierjét a Guido Cantelli Nemzetközi Karmesterversenyen 1973-ban elért győzelme indította el, azóta rendszeres vendége a világ nagy operaházainak (Wiener Staatsoper, Milánói Scala, Metropolitan stb.) és fesztiváljainak (Salzburg, Bregenz, Maggio Musicale stb.). Olyan neves zenekarokat vezényelt, mint például a Bécsi Filharmonikusok, a Londoni Filharmonikus Zenekar, a Los Angeles-i Filharmonikusok, a Chicagói és a Bostoni Szimfonikusok.

1971-1972-ben a grazi, 1972-től 1973-ig a St. Pölteni színház karmestere, korrepetitora volt. 1973-tól 1974-ig a Bécsi Állami Operaház korrepetitora, 1974-től 1977-ig a helsinki Finn Nemzeti Opera első karmestere, 1975-től a Helsinki Filharmonikusok karmestere, 1978-tól a kalsruhei Városi Színház karmestere volt. 1980-ban meghívást kapott a Salzburgi Ünnepi Játékokra. A Bécsi Állami Operaházban, ahol karmesterként 1980-ban mutatkozott be, többek között a Nibelung gyűrűjét is dirigálta. 1981-től 1983-ig Freiburgban főzeneigazgatóként működött. 1984-ben debütált a Párizsi Operaházban, ahol a Rózsalovagot vezényelte, ugyanebben az évben fellépett Japánban, ahol azóta is gyakori vendég.

1984-től az Állami Hangversenyzenekar vendégkarmestere, 1996-ban első vendégkarmestere és művészeti tanácsadója lett. A Milánói Scalaban 1986-ban mutatkozott be, a Varázsfuvolát dirigálta. Öt évig (1987-1992) volt a Kasseli Állami Színház zeneigazgatója, 2000 őszétől a Mannheimi Nemzeti Színház operaegyüttesét vezette. Visszatérő vendég Bayreuth-ban, ahol 2001-ben debütált a Ring-ciklus dirigenseként, művészi teljesítményét az Opernwelt szakmai folyóirat ´´Az év karmestere´´ címmel ismerte el.

Spiritus rectora és művészeti vezetője az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarnak és a Dán Rádió Kamarazenekarának. A 2005/2006-os szezonban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első vendégkarmestere, 2006 szeptemberétől főzeneigazgatója volt. Fischer Ádám 2007 júniusa óta a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója. Lemezei közül Goldmark Sába királynője (Hungaroton) és Bartók A kékszakállú herceg vára (CBS/Sony) nyert díjat. Haydn szimfóniáiból lemezsorozatot készített.

Karmesteri munkásságát 2008-ban Kossuth-díjjal ismerték el.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével

Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek