BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Spányi Miklós
Név: Spányi Miklós
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1962
Hangszer: csembaló/klavikord/fortepiano/orgona
Link: miklosspanyi.de/
Együttes: Concerto Armonico
 
Spányi Miklós Budapesten született 1962-ben. A budapesti Zeneakadémián kívül tanulmányokat folytatott az antwerpeni Királyi Konzervatóriumban és a müncheni Zeneművészeti Főiskolán is. Hangszeres tanárai Gergely Ferenc, Sebestyén János, Jos van Immerseel és Hedwig Bilgram voltak.

Négy hangszer szólistájaként (csembaló, orgona, klavikord és fortepiano) és különböző együttesek continuo-játékosaként Spányi fellépett Európa legtöbb országában. Az 1984-es Nantes-i és az 1987-es párizsi nemzetközi csembalóversenyek első helyezettje volt. Számos lemezt készített különböző cégek számára.

1983-ban egyike volt a Concerto Armonico megalapítóinak. A zenekarnak azóta is egyik művészeti vezetője. A Concerto Armonicóval együtt ugyancsak fellépett sok jelentős európai fesztiválon és számos lemezfelvételt készített. A zenekarral együtt elkészítette C. Ph. E. Bach billentyűs versenyműveinek komplett felvételét (20 cd) a svéd BIS Records számára. C. P. E. Bach szóló-billentyűs műveinek komplett felvételén is dolgozik, eddig közel 30 cd jelent meg a sorozatból.

Spányi Miklós főbb kutatási területei közé tartozik már hosszabb ideje C. Ph. E. Bach munkássága, valamint a régi temperálási rendszerek története. 1990-2012 között Spányi Miklós Finnországban Oulu városának konzervatóriumában tanított orgonát és régi billentyűs hangszereket. Jelenleg Németországban él, ahol a mannheimi Zeneművészeti Főiskola tanára. Emellett a budapesti Zeneakadémián és az amszterdami Konzervatóriumban is tanít. Zeneszerzőként és improvizátorként is aktív.

Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Kurtág György: Fin de partie (A játszma vége) - magyarországi bemutató
Müpa
Lemezajánló
További lemezek