BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kokas Katalin
Név: Kokas Katalin
Születési hely: Pécs
Születési dátum: 1978
Hangszer: hegedű
Együttes: Kelemen Quartet
 
Hegedülni ötévesen kezdett dr. Gyánó Béláné és Papp György osztályaiban. 11 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol Halász Ferenc, majd Kovács Dénes volt a mentora. 16 évesen teljes ösztöndíjjal került a torontói konzervatóriumba, Fenyves Loránd osztályába. Kanadai tanulmányai után diplomájáig a budapesti Zeneakadémián Perényi Eszter növendéke volt. Gyakori látogatója és hallgatója volt Rados Ferenc, Fenyves Loránd, Igor Ozim, Wolf Endre, Varga Tibor, Pauk György, Zsigmondy Dénes, Kurtág György, Jaime Laredo és Leon Fleischer mesterkurzusainak, magánóráinak.

Sikeres hazai versenyszereplések után (Konz János Hegedűverseny, első díj) 1994-ben első lett a csehországi Usti Nad Orlice Nemzetközi Hegedűversenyen, 1996-ban Torontóban megnyerte a "Concerto Competition" díjat, majd 1997-98-ban első lett a semmeringi Bartók-, majd Martinu-versenyeken. 1999-ben első helyezést ért el a Nemzetközi Flesch Károly Hegedűversenyen, 2002-ben megnyerte a rangos Nemzetközi Szigeti József Hegedűversenyt. Szólistaként kamaramuzsikusként gyakori vendégszereplője Európa, Afrika és Amerika számos koncerttermének. Hegedűsként is és brácsásként is olyan koncertekre és fesztiválokra kapott meghívást, mint Prussia Cove (Anglia), Delft (Hollandia), Sevilla, Budapesti Tavaszi Fesztivál, Cannes, Kuressare (Észtország), Karthágo (Tunézia), a párizsi Louvre-Auditorium, Dél-Afrika számos koncertterme, Washington és New York. Kokas Katalin olyan művészekkel és együttesekkel dolgozott, mint Perényi Miklós, Várjon Dénes, Nagy Péter, Bogányi Gergely, Héja Domonkos, Kelemen Barnabás, Philippe Cassard, Thorlief Thedeen, Ligeti András, a Chilingirien Quartett, Rolla János és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Pozsonyi Kamarazenekar. 2002-es versenygyőzelme után rangos magyar, európai és amerikai felkérésnek tesz eleget, többek között a világhírű New York-i Carnegie-Hall kamaratermében ad koncertet.

Díjak:

2010 Liszt-díj
2021 Magyarország Érdemes Művésze díj

Kokas Katalin aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek