BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Prunyi Ilona
Név: Prunyi Ilona
Születési hely: Debrecen
Születési dátum: 1941
Hangszer: zongora
 
1941. május 1-én született Debrecenben. 6 éves korában kezdett el zongorázni. 1958 és 63 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongoraszakára járt, tanárai Gát József és Mihály András voltak. Még főiskolai növendékként részt vett az 1961-es nemzetközi Liszt-Bartók zongoraversenyen, ahol dicsérő oklevelet kapott.

1964-ben szerezte meg zongoraművészi diplomáját, és tanárként megkezdte működését a Zeneművészeti Főiskolán, ahol jelenleg egyetemi docens. Az orgona tanszakon több évtizede működő zongoratanárként jelentős érdemeket szerzett a magyar orgonaművészet színvonalának emelésében. 1974 óta Budapesten és magyar vidéki városokban rendszeresen szerepel szólóesteken és zenekari esteken. Koncertezett még az európai országokon (Anglia, Németország, Ausztria, Franciaország, Csehszlovákia, Románia) kívül Kanadában és Kínában is. Kamarazenészként is gyakran szerepel. A Magyar Rádió és Televízió sűrűn foglalkoztatott művésze.

Külföldön több ízben vett részt ösztöndíjas vendégként Yvonne Lefebure zongorakurzusain Párizsban. A hongkongi HNH International Limited 1988 óta rendszeresen foglalkoztatja, mint többnyire ismeretlen művek első megszólaltatóját. Eddig 75 lemeze jelent meg a nagyvilágban, többségében a Marco Polo, a Naxos és a Hungaroton kiadóknál, jelentős részük világpremier (Volkmann, Benett, Bartók, Godowsky, Korngold, Dohnányi, Csajkovszkij, Kodály Emma, Heller István, stb.)

Budapesten és vidéken rendszeresen évi több szólóestet ad. Repertoárja igen széles, közel 700 művet tartalmaz, a bécsi klasszikusok és a romantikus művek mellett a századelő francia és orosz zenéje is szerepel műsoraiban. Az utóbbi években magyar kortárs zeneszerzők műveit is bemutatja. (Petrovics Emil, Sári József, Láng István, Bozay Attila, Hollós Máté.)

Petrovics Emil zongoraversenyt írt számára, melyet 1999 novemberében mutatott be a MATÁV Szimfonikus Zenekarral, Hamar Zsolt vezényletével. A művet azóta több hazai nagyvárosban is előadta, azóta is folyamatosan repertoáron tartja.

Repertoárján kitüntetett helyen szerepelnek a 19. századi ismeretlen vagy ritkán játszott magyar zeneszerzők (Ábrányi, Bertha, Beliczay, Mosonyi, Goldmark, Volkmann, Sipos, Gaál, Heller, Kodály Emma, stb.) művei.

A Dohnányi életmű avatott ismerőjeként és elhivatott népszerűsítőjeként rendszeres koncertjeinek és világszerte kedvezően fogadott felvételeinek köszönhetően nagy szerepet játszott a Dohnányi-életmű elmúlt években megindult újrafelfedezésében és elismerésében.

Állandó kamarazenész partnerei Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Perényi Miklós, Gulyás Dénes, Polgár László, Onczay Csaba, Csavlek Etelka, Tátrai Vonósnégyes, Új Budapest Vonósnégyes, Kiss András, Perényi Eszter, Anatolij Fokanov, Kertesi Ingrid, Fenyő László, Liener György, Kelemen Barnabás, Banda Ádám, Fassang László stb.

Szerepelt a Bartók Béla (Gyökerek), Goldmark Károly és Dohnányi életéről szóló dokumentumfilmekben.

1996 óta rendszeresen vezetett a MATÁV (Telekom) Zeneházban és a Budapest Zongoraszalonban a romantikus hagyományokat felelevenítő szalont, ahol zenész barátaival közös muzsikálással fűszerezett beszélgetések során mutatta be a magyar zenei világ kiemelkedő jelentőségű személyiségeit (Kocsis Zoltán, Frankl Péter, Jandó Jenő, Perényi Miklós, Tokody Ilona, Tátrai Vonósnégyes, Szabadi Vilmos, Onczay Csaba, Falvai Sándor, stb.)


Díjak, elismerések:
1985 Miniszteri Dicsérőoklevél
1992 Magyar Előadóművészek Nívódíja
1993 Közoktatási Miniszter "Művelődés szolgálatáért" díj
1993 Artisjus díj
1994 Liszt díj
1997 Artisjus díj
1999 Artisjus díj
2003 "Ferencvárosért" érdemérem
2011 Bartók-Pásztory-díj
2015 Magyarország Érdemes Művésze díj

Letölthető sajtófotó (800kb)

Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Átlátszó Hang 2023 - Filmklub | Találkozás
Könyvtár
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
Átlátszó Hang 2023 | Megtört csend - Selejlo Erzsébet és Selejlo Irén koncertje
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek