BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Balázs János
Név: Balázs János
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1989
Hangszer: zongora
Link: www.balazsjanos.com/
 
Balázs János 1989. szeptember 19-én született Budapesten. 16 évesen megnyerte a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. Zenei tanulmányait a Járdányi Pál Zeneiskola befejezése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta, ahol 2014-ben végzett BA diplomával. Számos mesterkurzuson bővítette technikai tudását, tanárai voltak többek között Becht Erika, Keveházi Gyöngyi, Dráfi Kálmán, Devich János, Vásáry Tamás, Frankl Péter, Dmitri Bashkirov, Marian Lapsansky és Yohoved Kaplinsky. Olyan neves zenészekkel, zenekarokkal és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vagyim Repin, Vásáry Tamás, José Cura, Pinchas Steinberg, Várdai István, Charles-Olivier Munroe, Stéphane Denéve, Ksenia Zharko, Gwendolyn Masin, a Brüsszeli Filharmonikusok, a Dortmundi Filharmonikusok, az Aspeni Filharmonikus Zenekar, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a Moscow Women Symphony Orchestra, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

A 2013/14-es koncertidényben elnyerte a Rising Star Évad művésze díját. A világ számos hangversenytermében adott hangversenyt (Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique Paris, Megaron Athen, Musikverein, Palau de Musica, Barbican Centre, Wiener Konzerthaus, Cologne Philharmonie, Royal Conservatory Toronto, a Zeneakadémia nagyterme és a Művészetek Palotája).

A McGill University, Kanada, Shenyang Conservatory of Music és a Hanoi Conservatory of Music felkérésére tartott mesterkurzusokat.

2016 óta a Snétberger Zenei Tehetségközpont zongoratanára és tanszékvezetője. A Virtuózok című tehetségkutató műsor és a francia Cziffra verseny zsűritagja volt. A Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, a Cziffra Központ tanácsadó testületének elnöke. 2019 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének docense.

Díjak:

2011 - Junior Príma Díj
2011 - lengyel állami kitüntetés
2012 - Klassz Tehetség Díj
2014 - a Pécsi Liszt Társaság Örökös Tagja
2015 - Liszt Ferenc-díj
2015 - Gramofon Klasszikus Zenei Díj
2016 - Budapestért Díj
2016 - Prima Díj
2017 - MMA - Zeneművészeti Díj
2018 - Érdemes művész
2019 - Kossuth-díj
2019 - Young Steinway Artist
2020 - Pro Voluntarius Díj

Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
LIGETI 100 - Az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusa karmestereknek és zeneszerzőknek
BMC
Lemezajánló
További lemezek