BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Major Balázs
Név: Major Balázs
Születési hely: Mezőtúr
Születési dátum: 1955
Hangszer: dob
Link: /balazsmajor.com/
 
Major Balázs 1955-ben született Mezőtúron. Autodidakta módon kezdett el dobolni. A hetvenes években egy Watt'73 nevű zenekar meghatározó tagja. 1977-től 1979-ig Kovács Gyula magántanítványa volt, ő irányította a jazz és az improvizáció felé. 1980-ban ütőhangszeresként Szabó Sándor gitárossal együtt létrehozta a Szabó-Major duót. A 80-as évek elején tanulmányozta az indiai klasszikus zenét és tablázni tanult. A Szabó-Major duó néhány év alatt szinte minden klubban fellépett az országban. 1986-ban jelent meg az első albumuk, az angol LEO RECORDS gondozásában. Gyakran meghívtak külföldi művészeket, ennek eredményeként számos országos koncertkörúton vett részt, és hangfelvételeket készített. Egy ilyen együttműködés eredménye, Gilbert Isbin belga gitáros közreműködésével, a HWYL RECORDS gondozásában megjelent albumuk. Pályafutása legjelentősebb szakasza a SzaMaBa Trió volt. A Triót Szabó Sándor és Bagi László gitárosok, valamint Major Balázs alkották. A Trió körülbelül tíz évig mûködött, vendég muzsikusokkal kiegészítve 3 lemezt készítettek. A Tatai Jazz Táborban közös felvétel készült, amelyet a Pannon Jazz 2005-ben adott ki.

Major Balázs már a 80-as évek közepén önálló dobkoncerteket adott. 1996-ban jelent meg első önálló albuma Major Krisztián és Szabó Sándor közreműködésével Határok között végtelen címmel, amely tiszta akusztikus dobzene. 1998-ban jelent meg Dresch Mihály, Grencsó István, Kármán Sándor közreműködésével a Betyársors című albuma. Szabó Sándorral a SzaMaBa feloszlása ​​után is rendszeresen dolgozott, több albumot készítettek, melyeken egy új hangszer is szerepel, amelyet a svájci PANArt cég készített Balázs tervei alapján.

2007 júliusában önálló koncertjét rögzítették DVD-re, melynek kiadására 2008 márciusában került sor. A 2010-ben kiadott Modern Magyar Makám című lemezen azonban már Szabó Sándor partnereként vendégeskedett. Az elmúlt években sorra jelentek meg lemezei, főleg külföldön, amelyeken hallhatjuk különleges hangszereit és érzékeny, kreatív játékát. Számos neves előadóval lépett fel együtt, illetve készített közös CD felvételt, pl.: Kevin Kastning, Michael Manring, Claus Boesser Ferrari, Ralf Gauck és Heidrich Roland. 2019-ben Kevin Kastning és Szabó Sándorral rögzített Ethereal II trió albumát Grammy díjra jelölték.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
Átlátszó Hang 2023 | Megtört csend - Selejlo Erzsébet és Selejlo Irén koncertje
Könyvtár
Zeneterápiás klub│A zene biztonsága a traumakezelésben
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek