Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Dobszay Péter


karmester, orgona

Születési hely
Születési dátum
1990
Weboldal

 
Dobszay Péter Junior Prima díjas karmester és orgonaművész, korosztályának egyik legfoglalkoztatottabb és legsokoldalúbb muzsikusa. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és vezető karmestere, a Gazdagréti Szent Angyalok Templom és a Dohány utcai Zsinagóga első orgonistája és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára.

Világszerte ad koncerteket, Japánban vezényelte a Kyotói Zenei Fesztivál zenekarát, Oroszországban a Jekatyerinburgi Muszorgszkij Akadémia Zenekarát, Németországban a Philharmonisches Orchester Altenburg-Gerát és Romániában a Nagyváradi, valamint a Szatmárnémeti Állami Filharmóniát. Orgonált Izraelben a jeruzsálemi Szent Sír Bazilikában, Svájcban a genfi Zeneakadémia Nagytermében, Bécsben a Stephansdomban és Macedóniában is. Hazánkban dirigált a MüPa és a Zeneakadémia Nagytermében, továbbá a pécsi Kodály Központban.

Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Fassang László, Pálúr János és Ruppert István növendékeként végezte, és tudását olyan világszerte elismert orgonaművészek mesterkurzusain tökéletesítette, mint Olivier Latry, Christoph Bossert, David Titterington, vagy Jacques van Oortmerssen.

Karmesterként a szakma alapjait Hamar Zsolt vezetésével sajátította el, majd a Zeneakadémia Tehetséggondozó Programjába nyert felvételt, ahova a nemzetközi koncertkarrierre hivatott fiatal művészeket válogatták be, és a karmesterképzőn Ligeti András, Gál Tamás, valamint Medveczky Ádám növendéke lett. 2014. őszén részt vett Eötvös Péter karmesterkurzusán.

Számos korosztályos verseny győztese, a 17. Petr Eben Nemzetközi Orgonaversenyen 3. díjat nyert. Döntőse és Közönségdíjasa volt a 2017-es Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenynek.

Visszatérő vendégkarmester a Magyar Állami Operaháznál, a Nemzeti Filharmonikusoknál, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekaránál, az Óbudai Danubia Zenekarnál, a Pannon Filharmonikusoknál, a Győri Filharmonikus Zenekarnál, a Savaria Szimfonikus Zenekarnál, a Szegedi Szimfonikus Zenekarnál, a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál, a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral és a MÁV Szimfonikus Zenekarnál, koncerten dirigálta a Budafoki Dohnányi Zenekart és a Zuglói Filharmóniát. Vendégkarmesterként rendszeres közreműködője a Budapesti Operettszínház előadásainak.

Rendszeres egyházi felkéréseknek eleget téve gyakran vezényel oratorikus koncerteket, melyek során, olyan neves énekművészekkel dolgozott együtt, mint Kolonits Klára, Meláth Andrea, Pitti Katalin, Cser Krisztián, vagy Kováts Kolos. Színpadi műfajokban is otthonosan mozog, operákat éppúgy dirigál, mint musicalt és operettet.

2016-ban közel 1 millió televíziónéző látta a Duna TV által a Szolnoki Szigligeti Színházból közvetített szilveszteri gálakoncertet, melynek meghívott karmestere volt. 2018-ban a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor győzteseinek teltházas koncertjét dirigálta a Papp László Budapest Sportarénában.

Fontosnak tartja a kortárszene jelenlétét a hangversenyéletben: rendszeresen dirigálja a STUDIO 5 zeneszerző formáció koncertjeit, karmesteri minőségében több Z-felvételt készített a Magyar Rádió számára, és számos különböző ősbemutató is fűződik a nevéhez.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2019 Szeged Trombone Ensemble - Over Tonality Magánkiadás
2020 Zukunftsmusik ostwärts klanglogo KL1530